ΥΓΕΙΑ

Πλεύρης: Ο εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων αφορά πολύ περιορισμένο πληθυσμό

Θάνος Πλεύρης
Δεν τίθεται θέμα μαζικών εμβολιασμών
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μία παρτίδα εμβολίων θα παραγγείλει η Ελλάδα για την ευλογιά των πιθήκων, εφόσον χρειαστεί, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο εμβολιασμός θα αφορά μόνο τα άτομα που έχουν εκτεθεί, «έχουν υπάρξει δηλαδή στενές επαφές με άτομο το οποίο έχει εκδηλώσει συμπτώματα. Άρα αφορά πολύ περιορισμένο πληθυσμό, δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας διότι η δυνατότητα που δίνεται είναι ότι, αν εκτεθείς τότε μπορείς να εμβολιαστείς για να το αποτρέψεις» είπε ο υπουργός Υγείας.

Επομένως, «μιλάμε για πολύ περιορισμένους εμβολιασμούς» διευκρίνισε και πρόσθεσε πως «χθες που ήμασταν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και είχαμε και συζήτηση γι’ αυτά τα θέματα, δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού».

Ως προς το θέμα του προσωπικού γιατρού, ο κ. Πλεύρης είπε ότι σε πρώτη φάση «θα έχει όλο τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς, άρα θα ξέρει τον ασθενή. Θα υπάρχει ελεύθερη επιλογή όσων γιατρών θέλουνε βέβαια να συμμετάσχουν. Δεν θα συμμετάσχουν υποχρεωτικά, αλλά είναι ελεύθερη επιλογή. Θα είναι γιατροί των Κέντρων Υγείας και ιδιώτες γιατροί. Άρα, όλοι οι γενικοί γιατροί σε μια πρώτη φάση και ειδικοί γιατροί. Θα πάρει το ιστορικό του ασθενούς και θα έχει και την υποχρέωση να συμπληρώνει τον φάκελο. Θα είναι υποχρεωμένος να τον βλέπει σε τακτικές επισκέψεις και σε οποιαδήποτε έκτακτη περίπτωση θα μπορεί ο πολίτης να απευθύνεται στο γιατρό, να πηγαίνει στο ιατρείο του». Οι δωρεάν κατ’ οίκον επισκέψεις θα αφορούν συγκεκριμένο πληθυσμό που δικαιολογείται η μη μετακίνησή του, σημείωσε.

Για τις αμοιβές των προσωπικών γιατρών, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «τα χρήματα τα οποία θα λαμβάνουν οι γιατροί, θα ανταποκρίνονται στην υπηρεσία που παρέχουν. Και αυτό το οποίο λέμε είναι ότι θα πληρώνεται κατά άτομο και ο γιατρός θα μπορεί να έχει ένα εισόδημα ετήσιο γύρω στις 60 χιλιάδες ευρώ. Το οποίο για τα ελληνικά δεδομένα αυτή τη στιγμή, το να συζητάμε για μηνιαίο μισθό από 4 έως 6 χιλιάδες το μήνα, γιατί αυτά θα είναι τα ποσά που θα απευθύνονται στον προσωπικό γιατρό, είναι σοβαρά χρήματα, γιατί ακριβώς θέλουμε ο γιατρός να αγκαλιάσει το θεσμό, να θελήσει να μπει και να έχουμε και περισσότερες απαιτήσεις από αυτόν. Διότι όταν κάποιον τον αμείβεις με αυτά τα χρήματα μπορείς να ζητήσεις την πλήρη δωρεάν περίθαλψη, την οποία θέλουμε να διασφαλίσουμε για τον ασφαλισμένο».

Διαβάστε επίσης:

Μαγιορκίνης για ευλογιά των πιθήκων: Αυτός είναι ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης-Ποιοι θα εμβολιαστούν

Ευλογιά των πιθήκων: Οδηγίες από την Επιτροπή Εμβολιασμών - Ποιοι συστήνεται να εμβολιαστούν