ΥΓΕΙΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Το στέλεχος ΒΑ.4 ανιχνεύθηκε σε κρούσμα στην Κρήτη

ΕΟΔΥ
Τα δύο στελέχη συνδέονται με αυξημένη μεταδοτικότητα και μικρότερη νοσηρότητα
INTIME NEWS/ΒΛΑΣΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

Στην Περιφέρεια Κρήτης εντοπίζονται κρούσματα με τις υποπαραλλαγές της Όμικρον, ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Το στέλεχος ΒΑ.4 καταγράφεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, ενώ το ΒΑ.5 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ήπειρο, την προηγούμενη εβδομάδα. 

Τα δύο αυτά στελέχη συνδέονται με αυξημένη μεταδοτικότητα και μικρότερη νοσηρότητα.

Σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 29 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 13 Απριλίου 2022 έως 21 Μαΐου 2022.

Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Είκοσι τρία από τα 29 δείγματα με στέλεχος Omicron αφορούσαν στο στέλεχος ΒΑ.2 (79%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 95%), ενώ απομονώθηκε σε ένα δείγμα το στέλεχος ΒΑ.4 και σε δύο δείγματα το στέλεχος ΒΑ.5 (και τα τρία δείγματα από την Περιφέρεια Κρήτης). Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 55.309 αλληλουχηθέντα δείγματα (54.586 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 723 από εισαγόμενα).

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων