ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Εισήγηση για τέταρτη δόση εμβολίου για τους άνω των 30 ετών

Εισήγηση για τέταρτη δόση εμβολίου για τους άνω των 30 ετών
Ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού οι πολίτες
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Εμβολιασμό για όλους άνω των 30 εισηγείται η επιτροπή των ειδικών

Στην εισήγηση να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των άνω των 30 ετών με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης 23 Ιουνίου.

Επισημαίνεται ότι η σύσταση παραμένει ισχυρή μόνο για όσουν είναι άνω των 60 ετών. Για τους άνω των 30 ετών η επιτροπή εισηγείται να εμβολιαστούν μόνο όσοι το επιθυμούν.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει έτσι ώστε όσοι το επιθυμούν να μπορούν να κλείσουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Λινού: «Σε 2-3 εβδομάδες είναι πιθανό να δούμε πιο σοβαρά κρούσματα»

Τη στιγμή που η ανησυχία μεγαλώνει για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στο νέο κύμα κορονοϊού που φαίνεται να είναι προ των πυλών στην χώρα μας. .

Η κυρία Λινού εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για την ανιούσα πορεία που παίρνουν τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέφερε στο Newsbomb.gr: «Τα κρούσματα δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται και αυξάνεται δραματικά ο δείκτης θετικότητας. Αυτή τη στιγμή γίνονται λίγα τεστ οπότε ανά εκατό τεστ βγαίνουν θετικά ένα μεγάλο ποσοστό και έτσι αρχίζουν σιγά - σιγά να αυξάνονται και οι σκληροί δείκτες, δηλαδή οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες. Αυτό ανησυχεί με την έννοια ότι μπορεί να αυξηθούν τα κρούσματα αφού δεν παίρνουμε νέα μέτρα. Σε 2-3 εβδομάδες είναι πιθανό να δούμε και πιο πολλά σοβαρά κρούσματα».

Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρουμε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας είπε «πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα το μέτρο της μάσκας και των αποστάσεων σε όλους τους κλειστούς χώρους».

Η ίδια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το έκτο κύμα λέγοντας ότι: «Το έκτο κύμα πλησιάζει καθώς αυξάνονται τα κρούσματα και δεν ξέρουμε αν θα εξελιχθεί σε πολύ μεγάλη αύξηση ή σε μικρότερη αύξηση γιατί υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που δεν έχουν κάνει την τέταρτη δόση. Πολλοί παραμένουν μη εμβολιασμένοι. Επιπλέον, από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και Όμικρον 5 δεν ξέρουμε ότι ακόμα και αν νόσησες δεν θα ξανανοσήσεις».

Τέλος, αναφέρθηκε στην 4η δόση εμβολίου και έκρινε αναγκαίο να εμβολιαστούν οι πολίτες ηλικίας 60 ετών άνω. «Όσοι είναι μετά τα 60 πρέπει να κάνουν άμεσα την τέταρτη δόση εμβολίου».

Θωμαΐδης στο Newsbomb.gr: Αποκλιμάκωση μετά τις 20 Αυγούστου

«Καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε και ο Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφορικά με το νέο κύμα κορονοϊού στο οποίο τόσο η Ελλάδα όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη έχει ξεκινήσει να εισέρχεται.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ εξήγησε ότι είμαστε εν μέσω της έξαρσης δυο νέων παραλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον της ΒΑ4 και της ΒΑ5 οι οποίες είναι περίπου 10% πιο μεταδοτικές από τις προηγούμενες και οι οποίες δημιουργούν επαναμολύνσεις, ακόμα και σε αυτούς που έχουν μολυνθεί από την Όμικρον 2 (ακόμα και πριν από τρεις μήνες).

«Με βάση την εικόνα που έχουμε στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες στο εξωτερικό φαίνεται ότι υπάρχει ξεκάθαρα ένας νέος κύκλος διάδοσης ο οποίος θα κορυφωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης.

Ο καθηγητής έκανε αναδρομή στο περσινό καλοκαίρι εξηγώντας ότι χρονικά και εκείνη η έξαρση είχε ξεκινήσει την ίδια εποχή, όμως με κυρίαρχη μετάλλαξη την «Δέλτα». «Πέρσι να σας θυμίσω είχε γίνει κάτι ανάλογο με την μετάλλαξη Δέλτα. Στο τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου είχε ξεκινήσει η διάδοση της Δέλτα. Υπήρχε μια κορύφωση το πρώτο δεκαήμερο με την έλευση των τουριστών και το τέλος των σχολικών δραστηριοτήτων και μετά υπήρχε άλλη μια μικρή κορύφωση μέσα στον Αύγουστο που ήταν λόγω των δικών μας διακοπών», ανέφερε χαρακτηριστικά

Αναφορικά με την αποκλιμάκωση ο ίδιος υπογράμμισε ότι αναμένεται μετά τις 20 Αυγούστου, ενώ θα ήταν καλό αυτό το διάστημα να επιστρέψει το μέτρο της μάσκας ως σύσταση, «είναι πλέον το μόνο προστατευτικό μέτρο που έχουμε», ανέφερε.

Οι νέες μεταλλάξεις ξεπερνούν την ανοσία εμβολιασμού και νόσησης

Υπενθυμίζεται ότι για τις δυο νέες μεταλλάξεις οι οποίες είναι κυρίαρχες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, μίλησε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αυτές, αναφέροντας πως ξεπερνούν εύκολα την ανοσία τόσο του εμβολιασμού όσο και της νόσησης. «Σε επίπεδο μόλυνσης είναι πλέον σαν να μην έχουμε ανοσία. Ο λόγος που σταματήσαμε τα προηγούμενα κύματα ήταν η διενέργεια πολλών τεστ».

«Οι δυο μεταλλάξεις έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή στα νέα κρούσματα ξεπερνώντας το 65%. Έχουμε μεγάλη ανάπτυξη σε αυτές τις δυο μεταλλάξεις οι οποίες είναι οι πλέον μεταδοτικότερες (30% πιο μεταδοτική από την Όμικρον) και ξεπερνάνε την ανοσία σε μεγάλο ποσοστό. Δηλαδή και τους εμβολιασμένους με τρεις δόσεις ακόμα και και όσους νόσησαν από την Όμικρον 2 η οποία είναι η πιο κοντά γενετικά μετάλλαξη».

Όλο και πιο κοντά στην τέταρτη δόση

Το επιτελείου του υπουργείου Υγείας από την πλευρά του διαμηνύει πως μέχρι στιγμής και με τα δεδομένα που υπάρχουν δεν εξετάζεται μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο λήψης ή επαναφοράς μέτρων, εντός του καλοκαιριού, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων θεωρούταν -κατά την τουριστική περίοδο- «αναμενόμενη».

Αντίθετα, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εάν αυτή η αύξηση των κρουσμάτων επισπεύσει, μια τέταρτη δόση εμβολίου για τις πιο ευάλωτες ομάδες και συγκεκριμένα για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση η εισήγηση αναμένεται να αφορά τους άνω των 50 ετών και όχι τον γενικό πληθυσμό. Σε κάθε περίπτωση, όπως ισχύει και για τον εμβολιασμό με τέταρτη δόση στους άνω των 60 ετών που έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο, η απόφαση θα αφορά σύσταση και όχι υποχρεωτικότητα.

Άλλωστε, γι' αυτό το θέμα τοποθετήθηκε χθες και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τονίζοντας πως υπάρχει ανοικτό ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα να κάνουν προαιρετικά την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό και οι πολίτες που είναι κάτω των εξήντα ετών μετά από συνεννόηση με το γιατρό τους.

Σχετικές ειδήσεις