ΥΓΕΙΑ

Προσωπικός γιατρός: Διετείς οι συμβάσεις των γιατρών – Πώς καθορίζεται το ωράριο

Πατούλης-Πλεύρης
Ο Γιώργος Πατούλης και ο Θάνος Πλεύρης στη σύσκεψη του ΙΣΑ
ΙΣΑ

Δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη (23/06/2022) σε ΦΕΚ, η Υπουργική Απόφαση η οποία καθορίζει τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, για το θεσμό του προσωπικού γιατρού. Η διάρκεια της σύμβασης είναι για δύο έτη, με δυνατότητα αυτοδίκαιης παράτασης για ένα έτος επιπλέον.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε ότι άμεσα ο ΕΟΠΥΥ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και για τις υπόλοιπες ειδικότητες, ενώ την ίδια ημέρα παρέστη στη σύσκεψη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Κατά τη σύσκεψη, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα για ένα ανοιχτό σύστημα ΠΦΥ με τη συμμετοχή όσων ιατρών επιθυμούν και το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενεργοποιηθούν σταδιακά οι δυνατότητες που δίνει. Τόνισε, επίσης, ότι το χρονικό πλαίσιο εργασίας των προσωπικών γιατρών θα είναι σε ρεαλιστική βάση. Ειδικότερα ανέφερε ότι το υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο λειτουργίας του ιατρείου, θα καθορίζεται κατά αναλογία με τον αριθμό των εγγεγραμμένων πολιτών στη λίστα του γιατρού, με μέγιστο τις 35 ώρες την εβδομάδα. Ειδικότερα, για 857 ασθενείς και κάτω, ο προσωπικός γιατρός υποχρεούται να αφιερώνει 15 ώρες την εβδομάδα, για 858-1.143 ασθενείς 20 ώρες την εβδομάδα, για 1.144 - 1.429 ασθενείς 25 ώρες την εβδομάδα, για 1.430 - 1.714 ασθενείς 30 ώρες την εβδομάδα και τέλος για 1.715 - 2000 ασθενείς 35 ώρες την εβδομάδα. Ο γιατρός υποχρεούται να δηλώνει το ωράριο λειτουργίας του ιδιωτικού ιατρείου, ανά ημέρα και εβδομάδα για την παροχή υπηρεσιών στην ΗΔΙΚΑ και στον ΕΟΠΥΥ για τις επόμενες 45 κάθε φορά ημέρες.

Τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας να υπάρχει χρονικό όριο στη διάρκεια της ιατρικής επίσκεψης, με βάση τις εισηγήσεις των Επιστημονικών Εταιρειών. Επίσης, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι ο προσωπικός γιατρός δεν θα υποχρεούται σε κατ’ οίκον επίσκεψη, ενώ η αμοιβή του -σε περίπτωση που επιλέξει να το κάνει- θα ορίζεται από τον ίδιο τον γιατρό. Επίσης ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση στους εξειδικευμένους ιατρούς χωρίς παραπεμπτικό ενώ παραμένει το καθεστώς της αμοιβής κατά πράξη και περίπτωση.

Στόχος η κατάργηση του clawback στο τέλος της τριετίας

Στη συνέχεια συζητήθηκε το κρίσιμο ζήτημα του clawback, που έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τους ιδιωτικούς φορείς ΠΦΥ. Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε με επιπλέον 40 εκατομμύρια ευρώ και εκτίμησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα που θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων ΠΦΥ, θα ανακοινωθούν σημαντικές παρεμβάσεις. Μάλιστα, μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρξει δέσμευση με ρήτρα συνυπαιτιότητας που θα αυξάνεται για την πολιτεία, με στόχο να καταργηθεί το clawback στο τέλος της τριετίας. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης ζήτησε να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις με τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και να διασφαλιστεί η επιβίωση του κλάδου.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στην εκλογική διαδικασία των Ιατρικών Συλλόγων προκειμένου να υπάρξει καλύτερη εκπροσώπηση και ζήτησε την άποψη του Δ.Σ. του ΙΣΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αγαστή συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας που θα αποβεί προς όφελος του ιατρικού κλάδου και του ασθενή. Ειδικότερα ο κ. Πατούλης μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Υπάρχει μια δυναμική προσέγγιση στην οικοδόμηση του νέου συστήματος ΠΦΥ που εκτιμούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς ικανοποιούνται πάγια αιτήματα του ΙΣΑ ενώ λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας που έχει πολλούς υψηλά εξειδικευμένους γιατρούς. Η χώρα του Ιπποκράτη οφείλει να έχει ένα σύστημα Υγείας που δίνει έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας, με την συμβολή των τοπικών κοινωνιών. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι η διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων που θα καταστήσουν το σύστημα βιώσιμο».

Σχετικές ειδήσεις