ΥΓΕΙΑ

ΟΚΑΝΑ: Ανοιχτό κέντρο ημέρας αστέγων και υπνωτήριο για εξαρτημένα άτομα στο κέντρο της Αθήνας

ΟΚΑΝΑ
Εγκαίνια στο Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων- Υπνωτήριο του ΟΚΑΝΑ
ΟΚΑΝΑ

Το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων – Υπνωτήριο του ΟΚΑΝΑ, με δυνατότητα διανυκτέρευσης έως 90 ατόμων, εγκαινίασε την Τρίτη (28/06/2022), η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη μαζί με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, Αθανάσιο Θεοχάρη.

Η ίδρυση του Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας-Υπνωτηρίου έγινε σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων. Συγκεκριμένα, η εν λόγω δομή απευθύνεται σε άστεγους, κυρίως χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, οι οποίοι διαβιούν σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους ή διανυκτερεύουν σε Υπνωτήρια/Ξενώνες Φιλοξενίας ή διαμένουν σε επισφαλείς χώρους και δεν διαθέτουν μόνιμη στέγη, εξασφαλίζοντάς τους τη δυνατότητα παραμονής σε φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον για όλο το 24ώρο.

Το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων- Υπνωτήριο αποτελεί βασικό πυλώνα των δομών και υπηρεσιών του διευρυμένου Δικτύου Άμεσης Πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ στην Αττική, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας «μείωσης της βλάβης» και στοχεύει στην παροχή ενός ολοκληρωμένου φάσματος υπηρεσιών, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της ατομικής υγείας των ωφελούμενων και κατ' επέκταση την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Οι υπηρεσίες που παρέχονται, είναι:

· Βασική πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα.

· Διερεύνηση και καταγραφή των βασικών αναγκών, με σκοπό την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών για την προστασία και την κοινωνική ένταξη των χρηστών που διαβιούν στο δρόμο.

· Κινητοποίηση και εκπαίδευση σε συμπεριφορές που δεν ενισχύουν τη διασπορά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

· Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

· Παραπομπή και διασύνδεση με δομές και υπηρεσίες (κοινωνική πρόνοια, σίτιση, ξενώνες, θεραπευτικά προγράμματα, δομές πρωτοβάθμιας υγείας, νοσοκομεία, νομική συμπαράσταση).

· Κινητοποίηση του ατόμου για ένταξη σε θεραπευτικά προγράμματα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων (σε άλλες μονάδες/δομές).

· Παροχή δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων σε ένα οικείο και ασφαλές περιβάλλον.

· Παραμονή σε ασφαλή και κατάλληλα θερμαινόμενο / κλιματιζόμενο χώρο.

· Φροντίδα ατομικής υγιεινής, παροχή μικρού γεύματος (σνακ) και ρουχισμού.

· Δυνατότητα διανυκτέρευσης έως 90 ατόμων.

· Ενημέρωση και διάχυση της πληροφορίας σε τυπικά και άτυπα κοινωνικά δίκτυα της ευρύτερης κοινότητας.

Το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων του ΟΚΑΝΑ στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα ιατρού, νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ειδικών θεραπευτών, εργασιακών συμβούλων και άλλων ειδικοτήτων παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο σύνολο υπηρεσιών φροντίδας και υποστήριξης με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Η υφυπουργός Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, Ζωή Ράπτη, από πλευράς της δήλωσε: «Εγκαινιάσαμε σήμερα το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων, μία νεοσύστατη δομή του ΟΚΑΝΑ, που λειτουργεί σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και συγχρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής. Απευθύνεται σε ανθρώπους εξαρτημένους, που δεν έχουν σταθερή στέγη, ανθρώπους ευάλωτους και επιβαρυμένους. Θέλουμε να τους προσφέρουμε έναν ασφαλή χώρο ξεκούρασης, όπου θα παρέχονται υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και υγειονομικής και ψυχολογικής φροντίδας. Οι υπηρεσίες παρέχονται από γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Αθανάσιος Θεοχάρης, δήλωσε: «Ένα διαχρονικό και επιτακτικό αίτημα χρόνων, προερχόμενο τόσο από τα άτομα που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, όσο και από επαγγελματίες του χώρου των εξαρτήσεων ικανοποιείται επιτέλους στο κέντρο της Αθήνας. Η δομή φιλοδοξεί να αποσυμφορήσει τους χώρους συνάθροισης των ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών, προσφέροντάς τους ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου θα μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά, να φροντίσουν την υγεία τους και τον εαυτό τους και να κινητοποιηθούν ώστε να θέσουν τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο. Οι εξαρτημένοι συνάνθρωποί μας θα έχουν επιτέλους φροντίδα και υποστήριξη από την εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα του ΟΚΑΝΑ, ώστε να μπορέσουν να θέσουν στέρεες βάσεις για τη ζωή τους».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων