ΥΓΕΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Οκτώ νέα κρούσματα στη χώρα μας

κρούσματα
Τα περιστατικά αφορούν άνδρες
INTIME NEWS

Ογδόντα έχουν φτάσει τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Κατά οκτώ αυξήθηκαν τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2022.

Τα περιστατικά αφορούν άνδρες, από 19 έως 61 ετών και διάμεση ηλικία τα 36 έτη. Οι 20 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (25%). Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 24.662 κρούσματα της νόσου σε 44 διαφορετικές χώρες.

Διαβάστε επίσης:

Ένα γραμμάριο Covid είναι πιο θανατηφόρο και από μια βόμβα υδρογόνου

Ευλογιά των πιθήκων: Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στην καρδιά

Στα όριά τους οι παθολόγοι στο «Γ. Γεννηματάς» - M. Γκάγκα στο Newsbomb.gr: Θα προκηρυχθούν θέσεις