ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Στην Κομισιόν η απόφαση για εμβολιασμό παιδιών από 6 μηνών

COVID-19
Οι δόσεις των εμβολίων για τα μικρά παιδιά θα είναι μικρότερες
INTIME NEWS

Τις οριστικές αποφάσεις για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού, παιδιών από έξι μηνών και πάνω, θα λάβει το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη θετική εισήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). 

Ο ΕΜΑ άναψε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού των παιδιών από έξι μηνών με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, την Τετάρτη (19/10/2022). Συγκεκριμένα, η έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer αφορά παιδιά έως τεσσάρων ετών ενώ της Μoderna έως πέντε ετών.

Οι δόσεις των εμβολίων για τα μικρά παιδιά θα είναι μικρότερες. Tο εμβόλιο της Pfizer θα χορηγείται σε τρεις δόσεις των 3 μικρογραμμαρίων η κάθε μία. Οι πρώτες δύο δόσεις συνιστάται να δίνονται με διαφορά τριών εβδομάδων και η τρίτη να χορηγείται το νωρίτερο 8 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Το εμβόλιο της Moderna θα χορηγείται σε δύο δόσεις των 25 μικογραμμαρίων η κάθε μία. Οι δύο δόσεις συνιστάται να δίνονται με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων.

Όσον αφορά τις παρενέργειες στα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 4-5 ετών, ήταν ίδιες με αυτές που έχουν διαπιστωθεί σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, αναφέρει ο ΕΜΑ.

«Και για τα δύο εμβόλια τα συμπτώματα αυτά είναι ήπια και βελτιώνονται σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Επομένως η επιτροπή του ΕΜΑ κατέληξε ότι τα οφέλη από τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι πολύ μεγαλύτερα από τους κινδύνους» επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαία εξάπλωση του κορoνοϊού – Επικίνδυνος ο συνδυασμός με τη γρίπη

Έξαρση ιώσεων στη Θεσσαλονίκη και αυξημένα κρούσματα κορονοϊού

Κορονοϊός: Τι δείχνουν νεότερα δεδομένα για τον εμβολιασμό παιδιών