ΥΓΕΙΑ

Ανοίγουν πιλοτικά τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

χειρουργείο
Η λίστα των πρωινών χειρουργείων θα ελέγχεται
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επέκταση ωραρίου στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που θα επιτρέψει την πιλοτική έναρξη των απογευματινών χειρουργείων, προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι το ΕΣΥ να γίνει ελκυστικό, να έχει ένα σύγχρονο πρόσωπο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά παράλληλα να παραμείνει ισχυρό», τόνισε σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας είναι να αυξηθούν οι ώρες που θα λειτουργεί το ΕΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό, ανοίγουν πιλοτικά απογευματινά χειρουργεία με μικρή αμοιβή σε χειρουργό και αναισθησιολόγο και «όλα τα άλλα καλυμμένα από το ΕΣΥ». Όπως σημείωσε η κυρία Γκάγκα, η πρωινή λίστα ελέγχεται κανονικά και τα πρωινά χειρουργεία συνεχίζονται.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης ως σημαντικό εργαλείο για την αναβάθμιση της Υγείας, αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός. Περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την αναβάθμιση εγκαταστάσεων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσουν να δίνονται οικονομικά κίνητρα σε ορισμένες ειδικότητες γιατρών του ΕΣΥ, όπως οι αναισθησιολόγοι, ενώ θα κίνητρα διατεθούν επίσης στην Επείγουσα Ιατρική και στη στελέχωση των ΜΕΘ.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί το νομοσχέδιο για ριζικές αλλαγές στο ΕΣΥ, το οποίο έχει επεξεργαστεί η Μίνα Γκάγκα. Βασικοί άξονες είναι η νοσοκομειακή περίθαλψη, η ιατρική εκπαίδευση, η προαγωγή της Επείγουσας Ιατρικής και της μαιευτικής περίθαλψης, καθώς και οι εργασιακές σχέσεις των ιατρών ΕΣΥ.

Διαβάστε επίσης:

Ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ - Αλλάζει η ιατρική εκπαίδευση

Γιατροί του ΕΣΥ με ιδιωτικό ιατρείο – Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Επαναπροκηρύσσονται θέσεις αναισθησιολόγων για το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης