ΥΓΕΙΑ

Πλεύρης: Κορονοϊός - Να σταματήσουν οι παραδόσεις εμβολίων προσωρινά

Πλεύρης
Η ελληνική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ
Υπ. Υγ.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (09/12/2022), συμμετέχει ο Θάνος Πλεύρης

Κύρια θέματα είναι η επικαιροποίηση των οδηγιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου, καθως και η προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη στρατηγική στα εμβόλια, Μάρκο Καβαλέρι, πρόσφατα δήλωσε ότι ο εμβολιασμός με ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 τον τελευταίο καιρό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «μάλλον απογοητευτικός».

Αναφερόμενος στα εμβόλια κατά της covid-19, o Έλληνας υπουργός Υγείας, κατά την ομιλία του ανέφερε πως στις πρώτες φάσεις της πανδημίας, και δεδομένου ότι η εξέλιξη τής ήταν άγνωστη, πρώτιστο μέλημα όλων των κρατών-μελών ήταν να προμηθευτούν ικανές ποσότητες εμβολίων, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους αλλά και να συμβάλουν στην παγκόσμια προσπάθεια για εμβολιασμό, μέσω του διαμοιρασμού εμβολίων. Προσέθεσε πως η πίεση που ασκήθηκε στις εταιρείες κατά το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας (Σεπτέμβριος 2022), όπου συζητήθηκε το πρόβλημα των πλεοναζουσών ποσοτήτων εμβολίων, είχε θετική έκβαση καθώς διασφαλίστηκε η παράδοση μόνο των νεότερων αναβαθμισμένων εμβολίων, ενώ δημιουργήθηκε και μηχανισμός κεντρικής αποθήκευσης (central warehouse) που προσφέρει χρονικά περιορισμένη αποθήκευση εμβολίων. Παρόλα αυτά, όμως, επεσήμανε ότι το συνολικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί και αποτελεί μείζον θέμα για τα κράτη-μέλη να παραλαμβάνουν εμβόλια τα οποία δεν μπορούν να απορροφήσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή «να πληρώνουμε για να καταστρέφουμε εμβόλια, διότι αυτό θέτει σε γενικότερο κίνδυνο την εμβολιαστική στρατηγική και την πίστη των πολιτών στον εμβολιασμό».

Για το λόγο αυτό χαιρέτισε τις συζητήσεις με τις εταιρείες για την επίλυσή του, τονίζοντας ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να είναι έτοιμα να εξετάσουν όλες τις πρόσφορες λύσεις για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος, όπως τη χρονική μετάθεση των παραγγελιών συνοδευόμενη όμως με τη δραστική μείωση των ποσοτήτων, ακόμη και ακύρωσή μέρους αυτών. Μέχρι την επίτευξη οριστικής συμφωνία με την αρμόδια Επιτροπή, πρέπει να σταματήσουν οι παραδόσεις των εμβολίων τουλάχιστον για τις αρχές του χρόνου, τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

Όσον αφορά τη δωρεά εμβολίων σε τρίτες χώρες, προέτρεψε την Επιτροπή να συνεχίσει τις συζητήσεις με την GAVI αλλά και με τις γειτονικές χώρες της ΕΕ, προκειμένου να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα πλεονάσματα της ΕΕ, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλει δωρίζοντας εμβόλια στις τρίτες χώρες.

Για τις μελλοντικές συμβάσεις προμήθειας, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί, από την άποψη της δημόσιας υγείας, η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών, το μοντέλο πληρωμής, οι τιμές, οι ρήτρες των συμβάσεων. Υπογράμμισε δε ότι σε κάθε περίπτωση στα μελλοντικά συμβόλαια θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη-μέλη, ώστε να παραλαμβάνουν τις ποσότητες που πραγματικά χρειάζονται.

Τέλος, ο Θάνος Πλεύρης επεσήμανε πως η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 επέτρεψε στα κράτη-μέλη να σώσουν ζωές πολιτών προστατεύοντας τoν πληθυσμό τους και για το λόγο αυτό η προστιθέμενη αξία της είναι αδιαμφισβήτητα τεράστια.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αύξηση στη συνταγογράφηση αντιικών την τελευταία εβδομάδα

Υπό προϋποθέσεις η διαγραφή προστίμων σε όσους δεν είχαν εμβολιαστεί