ΥΓΕΙΑ

Ελληνική Συμμαχία για τον HPV: Στόχος η εξάλειψη της ασθένειας

Ελληνική Συμμαχία για τον HPV
Γκερέκου Μαρία, Αναστασία Πασσακοπούλου, Χαϊδόπουλος Δημήτρης, Παπαθεοδώρου Δημήτρης, Νικολάου Μιχάλης, Γραμματόγλου Ζωή

Τον απολογισμό της διετίας 2020-2022 παρουσίασε η Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). τονίζοντας ότι «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την εξάλειψη της ασθένειας».

H Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) δημιουργήθηκε με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των φορέων Υγείας σχετικά με τον HPV, τις παθήσεις που αυτός προκαλεί, τη σημασία της πρωτογενούς (μέσω εμβολιασμού) και δευτερογενούς (μέσω τακτικού προληπτικού ελέγχου) πρόληψης, τον τρόπο έγκαιρης διάγνωσης αλλά και τη σωστή και ενδεδειγμένη θεραπεία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Στόχος της είναι να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων ότι εφαρμόζοντας τους τρόπους πρόληψης, οι διαγνώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και αρκετών ακόμη ειδών καρκίνου μπορούν να ελαττωθούν σημαντικά ή και να εξαλειφθούν.

Η Ελληνική Συμμαχία για τον HPV, υποστηρίζει:

1) Δωρεάν εμβολιασμό όλων των κοριτσιών και αγοριών, με σκοπό την πρόληψη των HPV - σχετιζόμενων νοσημάτων.

2) Πανελλαδική εμβολιαστική κάλυψη.

3) Σωστή ενημέρωση των γονιών από τους παιδιάτρους σχετικά με το εμβόλιο κατά του HPV.

4) Εκπόνηση και εφαρμογή Εθνικού Προγράμματος Πληθυσμιακού Προσυμπτωματικού Ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Πέμπτη (08/12/2022), επιστήμονες παρουσίασαν τα ιατρικά δεδομένα για την αντιμετώπιση του HPV στην Ελλάδα. Συμμετείχαν οι:

· Αγοραστός Θεόδωρος, Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας HPV

· Νικολάου Μιχάλης MD, MSc, PhD, Παθολόγος - Ογκολόγος, Επιμελητής Α’, ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας»

· Χαϊδόπουλος Δημήτρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας, Υπεύθυνος τμήματος Γυναικολογικής Ογκολογίας A' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα

· Παπαθεοδώρου Δημήτρης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Γυναικολογικής Κλινικής Γ.Ο.Ν.Α. "Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ"

· Νταλούκας Κωνσταντίνος, Παιδίατρος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθ. Παιδιάτρων, Ιδρυτής της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής

· Κουκουγιάννη Μένια, Health Affairs Consultant, Συν-ιδρύτρια ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. και η Αναστασία Πασσακοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ». Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Μαρία Γκερέκου, Project Manager της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HPV και Υπεύθυνη Διοίκησης και Επικοινωνίας του Κ.Ε.Φ.Ι. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας για τον HPV, ενώ μέγας χορηγός ήταν η MSD.

Διαβάστε επίσης:

Γονείς απαντούν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους έναντι του ιού HPV – Τι άλλαξε με την πανδημία

Εμβολιασμός αγοριών και κοριτσιών έναντι του ιού HPV - Συνταγογράφηση μέσω της ΗΔΙΚΑ

Σύσταση εμβολιασμού κατά του HPV και για τα αγόρια 9-18 ετών