ΥΓΕΙΑ

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Η καραντίνα βοήθησε στην έξαρση της γρίπης

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Η καραντίνα βοήθησε στην έξαρση της γρίπης
Έξαρση γρίπης και κορονοϊού
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτίμησε ότι θα δούμε πάνω από 300.000 κρούσματα γρίπης την εβδομάδα. Επεσήμανε ότι είναι σημαντικός ο εμβολιασμός τόσο για τη γρίπη όσο και για τον κορονοϊό.

Σε επιφυλακή είναι οι υγειονομικές Αρχές καθώς λόγω χειμώνα παρατηρείται έξαρση στα κρούσματα κορονοϊού και γρίπης, ενώ από αύριο (9/1) ανοίγουν ξανά και τα σχολεία. Ήδη, η πληρότητα στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας κυμαίνεται στο 50%, με τα περισσότερα παιδιά να αντιμετωπίζουν γρίπη και βραγχιολίτιδα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης μίλησε στο Newsbomb.gr για το «κοκτέιλ» γρίπης και κορονοϊού και το πώς θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα.

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής αναμένεται κορύφωση των ιογενών λοιμώξεων μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και εκτίμησε ότι θα δούμε συνολικά περί τα 500.000 κρούσματα γρίπης, κορονοϊού και άλλων ιώσεων την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στη γρίπη, θεωρεί ότι θα έχουμε πάνω από 300.000 κρούσματα την εβδομάδα. Ωστόσο, έκρινε ότι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν τα υγειονομικά μέτρα.

Ο κ. Τζανάκης είπε ότι πλέον ο κορονοϊός έχει γίνει ενδημικός και όσοι νοσούν δεν χρειάζονται νοσηλεία και η γρίπη είναι κάτι που είχαμε και πιο παλιά, ωστόσο είναι μια σοβαρή λοίμωξη και μετά από τις καραντίνες το ανοσοποιητικό μας είναι απροετοίμαστο. Όπως ανέφερε για τη γρίπη, ίσως να υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και τα συμπτώματα να είναι πιο βαριά.

Σχετικά με τα εμβόλια, ο καθηγητής τόνισε ότι ειδικά τώρα είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί ο κόσμος τόσο με την 4η δόση για την Covid-19, όσο και με το εμβόλιο για τη γρίπη. Σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 65 ετών και των βρεφών. Το εμβόλιο για τη γρίπη μπορούν να το κάνουν όλοι, από μωρά μέχρι ηλικιωμένους. Επίσης, το εμβόλιο για τον κορονοϊό, σύμφωνα με κάποιες μικρές μελέτες, είναι αποτελεσματικό και απέναντι στη νέα μετάλλαξη.

16.000 κρούσματα κορονοϊού τη μέρα από τα μέσα Φεβρουαρίου

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι θα δούμε «16.000 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού από τα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο η ανοσία είτε από προηγούμενη νόσηση είτε και κυρίως από εμβολιασμό, έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά».

Ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε ότι «διανύουμε περίοδο αυξημένου ποσοστού λοιμώξεων».

«Αυτό το γνωρίζαμε εδώ και πολλά χρόνια, ότι μεταξύ 15 με 20 Δεκεμβρίου και κοντά στις 15 Μαρτίου θα έχουμε ένα τρίμηνο με αυξημένο ποσοστό λοιμώξεων. Φυσικά, σε σχέση με το παρελθόν υπάρχει και ο κορονοϊός και σαφέστατα υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη ποσόστωση της γρίπης εξαιτίας ίσως αυτά τα δύο χρόνων, δύο και κάτι χρόνων, το οποίο περάσαμε χωρίς ανοσιακή απάντηση απέναντι στη γρίπη» συμπλήρωσε.

Σχετικές ειδήσεις