ΥΓΕΙΑ

Άνοιγμα σχολείων με ισχυρό «κοκτέιλ» γρίπης - κορονοϊού

Άνοιγμα σχολείων με ισχυρό «κοκτέιλ» γρίπης - κορονοϊού
INTIME

«Κοκτέιλ» ιώσεων και πανδημίας κορονοϊού- Αύξηση προσελεύσεων στα νοσοκομεία παίδων - Πώς θα ανοίξουν αύριο (09/01) τα σχολεία - Εκτίμηση Τζανάκη για πάνω από 300.000 κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως

Τα σχολεία ανοίγουν αύριο Δευτέρα 9 Ιανουαρίου με γονείς και δασκάλους να βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης και αναπνευστικών λοιμώξεων, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις φαρμάκων.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία Παίδων όλης της χώρας παραμένει ασφυκτική, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς η κατάσταση είναι προς το παρόν διαχειρίσιμη παρά τις αυξημένες προσελεύσεις στα επείγοντα.

Συγκεκριμένα η πληρότητα στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας κυμαίνεται στο 50%, με τα περισσότερα παιδιά να αντιμετωπίζουν γρίπη και βραγχιολίτιδα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο «Αττικό», στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό «Ηρακλείου» η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100%. Το «Αγλαΐα Κυριακού» που εφημέρευε χθες, κατέγραψε 389 προσελεύσεις, και πραγματοποιήθηκαν 32 εισαγωγές, εκ των οποίων 2 εισαγωγές με κορονοιό και 3 με γρίπη, ενώ 5 περιστατικά επιβεβαιωμένα γρίπης νοσηλεύονται στο Αγλαία Κυριακού.

Στο Παίδων «Αγία Σοφία» νοσηλεύονται 6 παιδιά με γρίπη και 7 με κορονοιό και στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης νοσηλεύονται 2 παιδιά με κορονοιό και 4 με γρίπη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Τζανάκη η κορύφωση του κύματος για αυτές τις ιώσεις και τη γρίπη αναμένεται μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και εκτιμά ότι θα έχουμε πάνω από 300 χιλιάδες κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως. Ανησυχία προκαλεί και ο ταχύς ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων στα παιδιά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Άνοιγμα σχολείων με απουσίες μέχρι 5 ημέρες

Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου με την εγκύκλιο να προβλέπει τη δυνατότητα απουσιών μέχρι 5 ημέρες για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη, ενώ παράλληλα έχει γίνει σύσταση στους γονείς να μην πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο σε περίπτωση που εμφανίζουν συμπτώματα.

Σε σοβαρή κατάσταση η 11χρονη με κορονοϊό

Συνεχίζει να νοσηλεύεται με κορονοϊό στη ΜΕΘ η 11χρονη με κορονοϊό, με τους γιατρούς του νοσοκομείου «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού» να χαρακτηρίζουν ως κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την κατάσταση και την πορεία της υγείας της.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κορίτσι πάσχει από πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.