ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Μικρή μείωση στα κρούσματα - 9 οι θάνατοι συνολικά

εποχική γρίπη
Συνολικά, έχουν νοσηλευθεί 36 άτομα με γρίπη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
INTIME NEWS/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μικρή μείωση καταγράφηκε στις γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

 

Η μείωση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με εξαίρεση την ομάδα 15-64 ετών. Η ίδια τάση παρατηρείται και στη γρίπη.

Ειδικότερα, από τις 2 έως τις 8 Ιανουαρίου 2023, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης συνολικά ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 92 κλινικά δείγματα, 17 από νοσοκομεία και 75 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα 35 (38%) ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 34
(97%) ήταν τύπου Α και ένα 1 (3%) ήταν τύπου Β. Από τα 31 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 29 (93,5%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 2 (6,5%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Επτά ήταν τα νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ. Συνολικά, έχουν νοσηλευθεί 36 άτομα με γρίπη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 9 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, οι δύο την τελευταία εβδομάδα. Πρόκειται για 3 άνδρες και 6 γυναίκες, από 41 έως 90 ετών, με διάμεση ηλικία τα 79 έτη.

Υπενθυμίζεται πως στυστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός ως ο ενδεδειγμένος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μικρή αύξηση στις εισαγωγές - Στους 149 οι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Μετάλλαξη «Κράκεν»: Ήρθε στην Ελλάδα - 6 κρούσματα στην Αττική

Τζανάκης: Χωρίς μέτρα ίσως να έχουμε 500.000 κρούσματα την εβδομάδα