ΥΓΕΙΑ

Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ: Ασκήσεις προσομοίωσης σε όλη τη χώρα

EKAB
Νέο σύστημα αεροδιακομιδών από τα νησιά ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας
INTIME NEWS/ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων της χώρας, συμμετείχαν στην ημερίδα που οργάνωσε το  ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, την Παρασκευή (13/01/2023), με θέμα τα επιχειρησιακά σχέδια έκτακτων αναγκών και κρίσεων του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ.  

Ήδη το ΕΚΑΒ, ως ο αποκλειστικός επιχειρησιακός βραχίονας του Υπουργείου Υγείας τόσο για τα επείγοντα περιστατικά όσο και για τη διαχείριση των υγειονομικών κρίσεων, έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα ασκήσεων προσομοίωσης σε όλους τους υγειονομικούς σχηματισμούς της χώρας.

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά την ομιλία του στην ημερίδα, τόνισε την υποχρεωτικότητα της τήρησης των σχεδίων και της πραγματοποίησης ασκήσεων για τη διαχείριση κρίσεων. «Τα επιχειρησιακά σχέδια επικαιροποιούνται διαρκώς από την πλευρά του Υπουργείου με βάση τις ανάγκες τις οποίες υπάρχουν. Η έννοια των υπηρεσιακών σχεδίων έγκειται στο ότι δεν χρειάζεται να σκεφτούμε τίποτα την τελευταία στιγμή, αφού υπάρχουν καλώς προετοιμασμένα σχέδια. Κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης, δεν πρέπει να σκεφτούμε πώς επιχειρούμε, αλλά να εφαρμόσουμε όσα έχουμε μάθει. Οι ασκήσεις δεν θα πρέπει να γίνονται σε επίπεδο θεωρίας αλλά σε πραγματικό επίπεδο, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε πιο κοντά στην ορθή αντιμετώπιση τη στιγμή που θα επέλθει ο κίνδυνος».

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου σημείωσε: «Τα επιχειρησιακά σχέδια πρέπει να είναι επικαιροποιημένα, δυναμικά και προσαρμοσμένα απόλυτα στις ιδιαιτερότητες κάθε υγειονομικού σχηματισμού. Ο Διοικητής κάθε υγειονομικού σχηματισμού οφείλει να οργανώνει και να συντονίζει το προσωπικό του σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του σε έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις και να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ ώστε να μην υπάρχουν αυτοσχεδιασμοί που ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ο ρόλος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ είναι καθοριστικός για τη διαχείριση μιας έκτατης κατάστασης ή κρίσης γιατί έχει την ολοκληρωμένη εικόνα του προνοσοκομειακου και νοσοκομειακού χώρου και ταυτόχρονα τη διυπηρεσιακη συνεργασία με τις υπόλοιπες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (ΠΣ, ΕΛΑΣ, ΓΓΠΠ)».

Παράδοση δύο ασθενοφόρων σε Ίο και Ρόδο

Δύο ασθενοφόρα μικρού όγκου, δωρεά του Ιδρύματος Ευγενίδου, παραδόθηκαν στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Η δωρεά, ύψους 117.120 ευρώ, στόχο έχει να ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας Ίου και το Κέντρο Υγείας στο Γενάδι της Ρόδου.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα παρέστησαν στην τελετή παράδοσης των οχημάτων, την Πέμπτη (12/01/2022). «Είναι σημαντική η προσφορά αυτή για τα νησιά μας και ευχαριστούμε για τη δωρεά των δύο ασθενοφόρων. Με πρωτοβουλίες που ψηφίσαμε το προηγούμενο διάστημα, δίνουμε κίνητρα κυρίως τους θερινούς μήνες να έχουμε παραπάνω προσωπικό προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες. Υπάρχει και η ιδιαιτερότητα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όπου έχουμε δεσμεύσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ευγενίδη γιατί τα χρήματα που δίνονται από δωρεές είναι χρήματα που γυρίζουν πίσω στην κοινωνία» ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται ένα ευρύτερο πλαίσιο για τη δημιουργία συστήματος αεροδιακομιδών από τα νησιά, με περισσότερα ελικόπτερα και σταθμούς.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα τόνισε: «Το ίδρυμα Ευγενίδου προσέφερε και προσφέρει υπηρεσίες υγείας, χωρίς καν να του το ζητήσουν. Στην Υγεία, στην πανδημία, στο "Σωτηρία" ο Λεωνίδας Ευγενίδης προσφέρθηκε από μόνος του την περίοδο του κορονοϊού και έκανε πολύ μεγάλες χορηγίες, όπως και στο Αττικό και πολλά νοσοκομεία». Αναφερόμενη στα νησιά, δήλωσε: «Δίνουμε τη δυνατότητα στους γιατρούς, νοσηλευτές και τεχνολόγους, διπλασιάζοντας τον μισθό να πηγαίνουν το καλοκαίρι στα νησιά, για να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας. Και το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με τα ασθενοφόρα, διαθέτοντας μεγαλύτερη ευελιξία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να καλύψουμε τον πληθυσμό τόσο τον χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι που έχουμε περισσότερες ανάγκες. Θεωρούμε κεφαλαιώδη θέματα την ασφαλή αντιμετώπιση τόσο των χρονίων όσο και των Επειγόντων περιστατικών καθώς και τις ασφαλείς διακομιδές σε κάθε μέρος, για να έχει ο κάθε πολίτης τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζεται. Ευχαριστούμε πολύ τον Λεωνίδα Ευγενίδη για τη δωρεά».

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης δήλωσε: «Η σημερινή μας δωρεά νιώθουμε ότι είναι μία υποχρέωση που έχουμε προς την ελληνική κοινωνία. Το Ίδρυμα Ευγενίδη, ενώ έχει ως κύριο σκοπό λειτουργίας και δράσης του την τεχνική, επιστημονική και επαγγελματική εκπαίδευση, διαχρονικά όταν υπήρχαν σοβαρές δυσκολίες και κρίσεις στην πατρίδα μας ήταν παρόν.

Όπως η αθόρυβη και μεγάλη προσφορά του Ευγένιου Ευγενίδη στους σεισμούς της Ζακύνθου, ή η δωρεά των 3.000.000 δολαρίων του Νικόλαου Βερνίκου - Ευγενίδη στους σεισμούς του 1999. Με το ξέσπασμα της πανδημίας έχουμε χορηγήσει άμεσα και έμμεσα πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ σε δράσεις.

Δεν σταματήσαμε όμως εκεί. Θεωρήσαμε υποχρέωση μας, να προσφέρουμε και στην Δημόσια Υγεία, με ένα πρόγραμμα στοχευμένων δωρεών στα νοσοκομεία Σωτηρία, Αττικόν και Παίδων και όχι μόνο. Εκτιμήσαμε ότι ειδικά αυτές τις στιγμές θα έπρεπε να ενισχυθούν τα νησιά μας και να στηρίξουμε την νησιωτικότητα.

Είμαι νησιώτης, είμαι Κυκλαδίτης και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας. Η δωρεά ενός ασθενοφόρου στην Ίο, είναι αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας μας με το Κέντρο Υγείας της Ίου, ενός νησιού όπου κατά τους καλοκαιρινές μήνες εικοσαπλασιάζεται ο πληθυσμός του. Ταυτόχρονα η καθοριστική συμβολή του διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, του κ. Χρήστου Ροϊλού όπου μας επισήμανε τις τεράστιες ελλείψεις σε ασθενοφόρο στη Νότια Ρόδο, μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι η δωρεά αυτή έχει μεγάλο αντίκρισμα. Είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι πράξεις θα πιάσουν τόπο, με ολιστικό τρόπο».

Διαβάστε επίσης:

Πρότυπο Κέντρο Εγκεφαλικών με συνεργασία τριών νοσοκομείων - Πώς σώθηκε 48χρονη

Κομισιόν σε Πλεύρη: Παγκόσμιο πρόβλημα οι ελλείψεις φαρμάκων

Ελλείψεις φαρμάκων: Η λίστα του ΕΟΦ με τα φάρμακα ευρείας χρήσης