ΥΓΕΙΑ

Σισμανόγλειο: «Έμφραγμα» στις εφημερίες του νοσοκομείου

Σισμανόγλειο
Αυξημένη προσέλευση ασθενών λόγω της πολυδημίας και της λοιπής νοσηρότητας
INTIME NEWS/ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου «Σισμανόγλειο», κατά τις γενικές εφημερίες του τελευταίου μήνα. 

Η αυξημένη προσέλευση ασθενών λόγω της πολυδημίας και της λοιπής νοσηρότητας έχει «χτυπήσει κόκκινο» στα Επείγοντα του Σισμανογλείου, σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Στις τρεις τελευταίες γενικές εφημερίες πολλοί ασθενείς περίμεναν για ώρες, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι.

Συγκεκριμένα, στις 9 και 13 Ιανουαρίου περίπου 30 ασθενείς και στις 17 Ιανουαρίου, 43 ασθενείς, κυρίως με πνευμονολογικά και παθολογικά περιστατικά, παρέμεναν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μετά τη λήξη των εφημεριών, αρκετές ώρες μέχρι μέρες μετά, μέχρι να βρεθεί νοσηλευτική κλίνη σε οποιοδήποτε τμήμα.

«Με δεδομένο ότι το νοσοκομείο πραγματοποιεί και πρωινή εφημερία δύο ημέρες μετά τη γενική εφημερία, οι διαθέσιμες κενές κλίνες πριν την εφημερία, είναι πλέον ελάχιστες. Χαρακτηριστικά, κατά την έναρξή της στις 13/01/23, υπήρχαν 7 κενές κλίνες για παθολογικά, 1 για χειρουργικά και 2 για πνευμονολογικά περιστατικά. Είναι πλέον δεδομένο οτι η εφημερία του νοσοκομείου έχει υποστεί "έμφραγμα"» επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ.

Επίσης, οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν την τραγική υποστελέχωση των δύο παθολογικών τμημάτων. Από την αρχή του 2023, λόγω συνταξιοδοτήσεων έχουν απομείνει με 3 ειδικευμένους η κάθε μία κλινική (υπηρετεί και ένας με απόσπαση) όπως και των 2 χειρουργικών τμημάτων όπου υπηρετούν 3 ειδικευμένοι στη μία κλινική και 4 στην άλλη (και ένας με παράταση συνταξιοδότησης).

Η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η μεταφορά ασθενών από το ΤΕΠ στα Τμήματα μετά το τέλος της πρωινής και γενικής εφημερίας. Ζητά την αναδιάρθρωση της πνευμονολογικής εφημερίας του λεκανοπεδίου, καθώς και την άμεση προκήρυξη 6 θέσεων παθολόγων, 5 χειρουργών και 2 θωρακοχειρουργών ώστε να καλυφθούν οι άμεσες και επείγουσες ανάγκες αυτών των τμημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Πληρότητα 400% στις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου «Γεννηματάς»