ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Υπάρχουν αλλεπάλληλα κύματα μεταλλάξεων, αναφέρουν οι επιστήμονες

Μετάλλαξη
Οι δυο καθηγητές αναφέρθηκαν στις μεταλλάξεις «Κράκεν» και Όρθος»
AP

Τι ανέφεραν για τις μεταλλάξεις «Κράκεν» και «Όρθος» οι οποίες τείνουν να επικρατήσουν τους τελευταίους μήνες

Για τις δυο νέες μεταλλάξεις κορονοϊού που τους τελευταίους μήνες έχουν σαρώσει τον κόσμο μίλησαν η Κική Σονίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Πέτρος Λιγοξυγκάκης καθηγητής Ανοσολογίας στην Οξφόρδη.

Οι δυο καθηγητές αναφέρθηκαν στις μεταλλάξεις «Κράκεν» και Όρθος», οι οποίες όπως είπαν ήταν γνωστές πριν την έξαρσή τους, με την «Κράκεν» να εμφανίζεται τον Αύγουστο στην Ινδία.

Σύμφωνα με τους ίδιους, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην ΕΡΤ, οι δυο νέες παραλλαγές, παρά την διασπορά που έχουν παρουσιάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχουν προκαλέσει καμία τεράστια ανησυχία. Η «Κράκεν» ήταν 1 στα 25 περιστατικά και συνολικά θα λέγαμε το 4,5 – 5% των περιστατικών Covid-19 ενώ η «Όρθρος» έχει αυξηθεί λίγο σαν ποσοστό φτάνοντας το 23,1% των περιστατικών».

Όπως δήλωσε η κυρία Σονίδου, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με της μετάλλαξης Όμικρον ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 8.700 καταγεγραμμένα περιστατικά.

«Ο κορονοϊός ούτως ή άλλως θα μεταλλάσσεται και πάντα έτσι επιβίωνε. Σίγουρα είναι πιο μεταδοτικός και ξέρουμε ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις είναι πιο μεταδοτικές, αλλά δεν είναι απαραιτήτως κλινικώς πιο σοβαρές ή θα οδηγήσουν σε περισσότερες νοσηλείες οι εισαγωγές. Αυτή τη στιγμή καταγράφουμε στοιχεία και παρακολουθούμε» σημείωσε η καθηγήτρια.

Ο καθηγητής ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδη, Πέτρος Λιγοξυγκάκης, υποστήριξε ότι το πρόβλημα με τις δύο αυτές υποπαραλλαγές είναι ότι ο ιός έχει εξελιχθεί στην επαναμόλυνση, που «σημαίνει ότι κλινικά δεν έχουμε αυτή την οξεία πνευμονία που παρατηρούσαμε με τη «Δέλτα», αλλά πρέπει να προσέχουμε τη μακροχρόνια κλινική εικόνα και το αν παρουσιάσουν long covid.

«Ανησυχούμε γιατί η πανδημία δεν έφυγε, γιατί ο ιός δεν έχει γίνει ενδημικός» πρόσθεσε ο καθηγητής ανοσολογίας τονίζοντας ότι έχουμε αλλεπάλληλα κύματα διαφόρων μεταλλάξεων».

Αναφερόμενος στα επικαιροποιημένα εμβόλια τόνισε ότι «ειδικά τα καινούργια εμβόλια που στοχεύουν στην Όμικρον είναι αρκετά αρκετά ώστε να καλύψουν τη σοβαρή ασθένεια και τη νοσηλεία».

Η κ. Σονίδου μίλησε για τις απεργειακές κινητοποιήσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη Βρετανία καθώς όπως είπε, «υπήρχαν τα προβλήματα και πριν την πανδημία. Υπάρχει τεράστια τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Την 1η Φεβρουαρίου υπάρχει μια συντονισμένη απεργιακή κινητοποίηση και των νοσηλευτών και των εργαζομένων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και των δασκάλων».

Σημείωσε ότι «οι γιατροί πάντα ήμασταν πολύ λιγότεροι, ειδικά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη η κατάσταση είναι τραγική. Υπάρχουν τεράστιες αναμονές και στα νοσοκομεία. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να βρεις ραντεβού άμεσα. Το σύστημα χρειάζεται τρομερή ενίσχυση και καλύτερες οικονομικές απολαβές. Η πανδημία μας έχει διαλύσει και συνεχίζουμε να δουλεύουμε χωρίςς ρεπό, χωρίς διακοπές. Ήταν αναμενόμενο».