ΥΓΕΙΑ

Ιδρύθηκε Ελληνική Ιατρική Εταιρεία για τα κανναβινοειδή

φαρμακευτική κάνναβη
Το πλαίσιο συνταγογράφησης των κανναβινοειδών αποτελεί έναν από τους σκοπούς της Εταιρείας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Τον καθορισμό της κλινικής πρακτικής και των θεραπευτικών εφαρμογών της φαρμακευτικής κάνναβης έχει ως αντικείμενο η νεοσυσταθείσα Ελληνική Ιατρική Εταιρεία για τα Κανναβινοειδή. 

Την επίσημη ίδρυση και πιστοποίηση από το Πρωτοδικείο Αθηνών ανακοίνωσε η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία για τα Κανναβινοειδή (ΕΙΕΚ - HMAC). Έναυσμα για την ίδρυση της ΕΙΕΚ ήταν η νομιμοποίηση των κανναβινοειδών για ιατρικούς σκοπούς και στην Ελλάδα, παράλληλα με τη διαπίστωση της ανάγκης καθορισμού των θεραπευτικών εφαρμογών και της βέλτιστης κλινικής πρακτικής για την ορθή χρήση των σκευασμάτων αυτών. Τα ιδρυτικά μέλη της ΕΙΕΚ είναι ειδικευμένοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (Αναισθησιολογία, Νευρολογία, Ψυχιατρική, Ογκολογία, ΩΡΛ, Γενική Ιατρική, Ακτινοθεραπευτική).

Οι σκοποί της ΕΙΕΚ είναι η μελέτη, η κλινική έρευνα, η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, η συνεργασία με διεθνείς φορείς και η διερεύνηση του ορθού πλαισίου συνταγογράφησης των κανναβινοειδών. Για το σκοπό αυτό προγραμματίζονται διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ ήδη πολλά μέλη συμμετέχουν συχνά σε σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες άλλων επιστημονικών φορέων, δίνοντας σχετικές διαλέξεις. Ακόμα, προγραμματίζεται άμεσα η αποστολή ενημερωτικών επιστολών στα αρμόδια Υπουργεία, με στόχο τη συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς. Άμεση θα είναι και η ενημέρωση των υπόλοιπων επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα, ώστε να συσταθεί σύντομα ένα δίκτυο συνεργασίας. Παράλληλα, η ΕΙΕΚ είναι σε επαφή με αντίστοιχες επιστημονικές εταιρείες της Ευρώπης (International Association for Cannabis as Medicine, IACM) με στόχο τόσο τη συνεργασία σε επιστημονικό επίπεδο, όσο και την ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και απόψεων.

Μέλη της Εταιρείας μπορεί να γίνουν όσοι επιστήμονες ή επαγγελματίες υγείας το επιθυμούν, εφόσον καταθέσουν σχετική αίτηση στην οποία θα αναφέρεται η σχέση τους με το αντικείμενο, και η αίτηση εγκριθεί από το ΔΣ.

Η νέα επιστημονική εταιρεία πραγματοποίησε εκλογές μεταξύ των ιδρυτικών μελών της στις 05/01/2023, για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο συγκροτήθηκε σε Σώμα στις 11/01/2023.

Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η εξής:

Πρόεδρος: Χ. Καραναστάση

Αντιπρόεδρος: Α. Θ. Παπασταύρου

Γεν. Γραμματέας: Ε. Χρονά

Ταμίας: Σ. Πουλοπούλου

Μέλη: Γ. Βογιατζής, Σ. Γιαννακοδήμος, Β. Νύκταρη.

Διαβάστε επίσης:

Σισμανόγλειο: «Έμφραγμα» στις εφημερίες του νοσοκομείου