ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή Task Force για τις υγειονομικές κρίσεις

Ζαούτης
Ο Θεοκλής Ζαούτης
INTIME NEWS

Η Ελλάδα μέσω του ΕΟΔΥ επιλέχθηκε ως ένα από τα έξι κράτη-μέλη της νέας Ευρωπαϊκής Ειδικής Ομάδας για την Υγεία (EUHTF).

Η τροποποιημένη εντολή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, περιλαμβάνει τη δημιουργία του European Health Task Force (EUHTF). Αυτή η Ευρωπαϊκή Ειδική Ομάδα για την Υγεία θα συσταθεί και θα συντονιστεί από το ECDC σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ και διεθνείς οργανισμούς. Το ECDC συγκροτεί μια ομάδα εργασίας για την υποστήριξη και την παροχή συμβουλών σχετικά με τη θέσπιση των όρων αναφοράς του EUHTF, τη λειτουργία και τους όρους εργασίας. Το EUHTF θα παρέχει υποστήριξη στα κράτη μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ, τις χώρες εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς για την έγκαιρη ετοιμότητα και απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια επιδημιών και κρίσεων.

Έπειτα από διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων και ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα μέσω του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του προέδρου του, Θεοκλή Ζαούτη, επιλέχθηκε να ενταχθεί στα έξι κράτη μέλη της Ομάδας Εργασίας (EUHTF).

Το European Health Task Force είναι ένα "εργαλείο" που περιλαμβάνει ηγέτες του κλάδου, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ειδικούς. Σκοπός του είναι να προωθήσει την πολιτική της ΕΕ στον τομέα της υγείας μέσω συναντήσεων υψηλού επιπέδου με ομάδες εργασίας καθώς και δημόσιων διαβουλεύσεων. Στόχος δεν είναι μόνο η δημιουργία ενός μεγαλύτερου δικτύου υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και η δυνατότητα καθοδήγησης της διαδικασίας χάραξης πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα έξι κράτη μέλη που επιλέχθηκαν είναι:

· Ισπανία (Bernardo Guzmán Herrador)

· Γερμανία (Claudia Siffczyk)

· Νορβηγία (Emily MacDonald)

· Φινλανδία (Otto Helve)

· Πορτογαλία (Paula Vasconcelos)

· Ελλάδα (Θεοκλής Ζαούτης).

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πιο αποτελεσματικό το δισθενές εμβόλιο στις υποπαραλλαγές της Όμικρον

Καρκίνος: Οι ανησυχητικοί δείκτες για την Ελλάδα - Αύξηση περιστατικών μέχρι το 2040

Εφημερία χωρίς χειρουργεία στην «Παμμακάριστο» - «Μηδένισε» τα ράντζα ο «Ευαγγελισμός»