ΥΓΕΙΑ

Εφημερία χωρίς χειρουργεία στην «Παμμακάριστο» - «Μηδένισε» τα ράντζα ο «Ευαγγελισμός»

εφημερίες νοσοκομείων
AP

Στο θέμα των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος» επανέρχεται η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), μετά από καταγγελία των γιατρών της Παθολογικής Κλινικής. 

Το πρόβλημα των ελλείψεων που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο «Παμμακάριστος», έχει επισημάνει και στο παρελθόν, η ΕΙΝΑΠ. Σύμφωνα με τη νέα καταγγελία, το Παθολογικό τμήμα που διαθέτει πέντε γιατρούς ενώ είναι εννέα οι οργανικές θέσεις, καλύπτει και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Αποτέλεσμα είναι σε κάθε εφημερία να υπάρχει μόνο ένας υπεύθυνος γιατρός, τόσο του τμήματος όσο και της κλινικής Covid.

Επίσης, λόγω της έλλειψης προσωπικού, το Ακτινολογικό τμήμα δεν μπορεί να κάνει αξονικές τομογραφίες στη διάρκεια των εφημεριών, ενώ δυσκολίες υπάρχουν και τις υπόλοιπες μέρες. Τα χειρουργεία είναι εκτός της γενικής εφημερίας και στο Αναισθησιολογικό υπηρετούν μόλις τρεις ειδικοί γιατροί, εκ των οποίων ο ένας θα διοριστεί σύντομα σε άλλο νοσοκομείο.

Η ΕΙΝΑΠ ζητά την άμεση στελέχωση και πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου με άμεση προκήρυξη τριών οργανικών θέσεων παθολόγων, πλήρη στελέχωση του ακτινολογικού με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του και δυνατότητα πραγματοποίησης και γνωμάτευσης αξονικής τομογραφίας εντός του νοσοκομείου. Επίσης, πλήρη επανένταξη του Χειρουργικού τμήματος στο πρόγραμμα γενικών εφημεριών, επαρκή στελέχωση του Αναισθησιολογικού για πλήρη κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου.

Τέλος, η ΕΙΝΑΠ ζητά να μην πραγματοποιείται μεταφορά ασθενών από άλλα νοσοκομεία σε ημέρες εκτός γενικής εφημερίας. Σημειώνεται, ότι το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» προγραμματίζεται να συνεφημερεύει με το «Λαϊκό», ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ράντζων και της πολύωρης αναμονής στα μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Ήδη, ο «Ευαγγελισμός» συνεφημερεύει με το ΝΙΜΤΣ και σύμφωνα με τον διοικητή του, τα αποτελέσματα είναι εμφανή.

Μείωση της προσέλευσης στις δύο τελευταίες εφημερίες

Το «μηδενισμό» των ράντζων, αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. «Σε μια περίοδο που έχει κάνει τεράστια άλματα η ιατρική και η τεχνολογία, είναι ντροπή να συζητάμε ότι σε ένα νοσοκομείο δεν βγήκαν ράντζα στις τελευταίες εφημερίες, κάτι που θα έπρεπε να συμβαίνει εδώ και σαράντα χρόνια» δηλώνει στο Newsbomb.gr o Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τον Ιανουάριο, σε κάθε εφημερία προσέρχονταν περίπου 1.500 άτομα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όμως, η προσέλευση έχει μειωθεί στα 600 άτομα. «Με κάποιο τρόπο "εξαφανίστηκαν" οι ασθενείς;» διερωτάται και εξηγεί ότι ταυτόχρονα με τη μείωση αυτή, έχει αυξηθεί η πίεση στο Αττικό, με το οποίο συνεφημερεύει ο Ευαγγελισμός το τελευταίο διάστημα. Δηλαδή, οι ασθενείς φαίνεται πως κατεύθυνονται σε άλλα νοσοκομεία, έχοντας στο μυαλό τους και τις εικόνες που ήρθαν στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα, και θέλοντας να αποφύγουν την ταλαιπωρία που τους περιμένει στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα έχουν πληρέστερη εικόνα, όταν δουν τα στοιχεία της προσέλευσης και στα υπόλοιπα νοσοκομεία.

Ένα ακόμα μείζον ζήτημα που θέτει ο κ. Φερεντίνος είναι ότι το ΝΙΜΤΣ μπήκε στην εφημερία μαζί με τον Ευαγγελισμό, χωρίς όμως να ενισχυθεί για να αντεπεξέλθει. Για παράδειγμα, είναι κλειστή η παθολογική κλινική. «Θα έπρεπε να ανοίγουν δομές, για να μειωθούν οι αναμονές στα ΤΕΠ, οι συνθήκες νοσηλείας να είναι αξιοπρεπείς, να περιοριστεί ακόμα και η διασπορά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων» αναφέρει, επισημαίνοντας παράλληλα την ανυπαρξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Να μην πάμε στη λογική "κλείνουμε τρύπες, ανοίγοντας αλλού"» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: Με ΝΙΜΤΣ και ιδιωτικές κλινικές, βελτιώνεται η κατάσταση στα Επείγοντα

Μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών: Οι επιπλέον αμοιβές για την κάλυψη κενών

Σισμανόγλειο: «Έμφραγμα» στις εφημερίες του νοσοκομείου