ΥΓΕΙΑ

Πλεύρης: Με ΝΙΜΤΣ και ιδιωτικές κλινικές, βελτιώνεται η κατάσταση στα Επείγοντα

ΝΙΜΤΣ
Το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατου (ΝΙΜΤΣ) βοηθλα στην εφημερία του Ευαγγελισμού
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Για την κατάσταση που επικρατεί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά τις εφημερίες των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στη Βουλή. 

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη συνέχιση της συζήτησης στη Βουλή, για την ψήφιση του σχεδίου νόμου σχετικά με την κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου, για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας.

Για την κατάσταση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων με ράντζα σε κάθε εφημερία και πολύωρη αναμονή μέχρι να βρεθεί κρεβάτι νοσηλείας, ο κ. Πλεύρης είπε ότι η πίεση στο ΕΣΥ υπηρξε μεγάλη στον παθολογικό τομέα, λόγω covid-19 και έξαρσης των λοιμώξεων. «Ωστόσο, η ανάπτυξη επικουρικών κλινών δε διαφέρει από ό,τι συνέβαινε μέχρι και πριν την πανδημία» σημείωσε. Η πίεση εντοπίζεται σε συγκεκριμένα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και στο Αττικό νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα νοσοκομεία που εφημερεύουν στην 1η Υπε, δεν αναπτύσσουν άνω των 50 συνολικά επικουρικών κλινών και στο σύνολό τους απορροφούνται την επόμενη ημέρα. «Με την προσθήκη του ΝΙΜΤΣ στον Ευαγγελισμό ήδη η κατάσταση βελτιώνεται» τόνισε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και ενίσχυση από 2-3 ιδιωτικές κλινικές και για το Αττικό, «χωρίς καμία επιβάρυνση του ασθενούς και το πρόβλημα για το επόμενο δίμηνο θα αντιμετωπισθεί σε μεγάλο βαθμό».

Για τις μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι παρέχεται επιπλέον οικονομικό κίνητρο: «Δίνουμε για κάθε γιατρό που μετακινείται, επιπλέον 1.800 ευρώ στον μισθό του και για κάθε νοσηλευτή 1.200 ευρώ. Αποτελεί επιπλέον κίνητρο συνδυαστικά με την αύξηση μισθών των γιατρών».

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι οι γιατροί έχουν μεσοσταθμική αύξηση 10% στους μισθούς τους. Για τους προσωπικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας, η επιπλέον αμοιβή είναι πάνω από 800 ευρώ τον μήνα. «Δίνονται επιπλέον επιδόματα σε αναισθησιολόγους, γιατρούς ΕΚΑΒ και γιατρούς ΜΕΘ» πρόσθεσε. «Με το ήπιο ιδιωτικό έργο, δίνουμε τη δυνατότητα για αύξηση εισοδημάτων και οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να είναι και προσωπικοί γιατροί» ενώ παράλληλα «διασφαλίζουμε τη μισθοδοσία των εργαζομενων στις ΤΟΜΥ για αλλά τέσσερα έτη».

Τέλος, ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός για το ΕΣΥ αυξήθηκε κατά 1,4 δισ. ευρώ, από 3,8 δισ. ευρώ το 2019 στα 5,2 δισ. ευρώ σήμερα. Από το Ταμείο Ανάκαμψης διασφαλίστηκε 1,5 δισ. ευρώ για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας και παράλληλα αυξάνονται οι προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις.

Διαβάστε επίσης:

Σκέψεις για φίλτρα στη συνταγογράφηση εξετάσεων για περιορισμό του clawback

ΙΣΑ: Ιατρική γνωμάτευση και παρουσία ιατρού σε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις

Αγαπηδάκη: Άμεσα ξεκινούν δωρεάν εξετάσεις καρδιάς για 5,5 εκατ. πολίτες