ΥΓΕΙΑ

Απονομή τιμητικών βραβείων για το ΕΣΥ - Προκηρύσσονται πάνω από 800 θέσεις γιατρών

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός απένειμε τα βραβεία στους λειτουργούς του ΕΣΥ
INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα τιμητικά βραβεία για την προσφορά των ανθρώπων του ΕΣΥ, απένειμε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το απόγευμα της Τετάρτης (22/02/2023). 

Απεθυνόμενος στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς και εργαζόμενους στην καθαριότητα, φύλαξη ή σίτιση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση: «Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε εσάς, είναι το ελάχιστο "ευχαριστώ" που μπορούμε να σας πούμε για όλα όσα προσφέρατε τα 2-3 προηγούμενα χρόνια της πανδημίας».

«Στις 10 Μαρτίου του 2020 πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τη χώρα» εξαιτίας της πανδημίας που «κανένα σύστημα στον κόσμο δεν ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει», είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή των προηγούμενων χρόνων. «Δεν θα μπορούσαμε να τα έχουμε καταφέρει, εάν δεν υπήρχε αυτή η υπερπροσπάθεια από τους ανθρώπους του συστήματος υγείας» τόνισε.

Αναφερόμενος, τέλος, στο σχεδιασμό για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός φέτος, για την υγεία ανέρχεται σε 5,2 δισ. ευρώ ενώ 2019 ήταν 3,8 δισ. ευρώ. Μαζί με τα χρηματοδοτικά εργαλεία από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις αναβάθμισης σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία, ενώ έμφαση δίνουμε στην πρόληψη, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είπε ότι τις επόμενες ημέρες προκηρύσσονται περισσότερες από 800 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Για την απονομή των βραβείων, η κυρία Γκάγκα τόνισε: «Αυτοί που βραβεύονται, είναι πολύ λίγοι σε σχέση με όλους αυτούς που προσφέρουν στο σύστημα υγείας. Θέλουμε να γίνει ετήσιος θεσμός, να βραβεύονται οι καλές υπηρεσίες».

Η φετινή βράβευση αποσκοπεί στο να βραβευτεί το σύνολο του ΕΣΥ για όλη την προσπάθεια το διάστημα της πανδημίας, ανέφερε από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι κεντρική προτεραιότητα είναι η πρόληψη και η μεταφορά του κέντρου βάρους από το νοσοκομείο στην πρωτοβάθμια και το σύστημα του προσωπικού γιατρού. Ταυτόχρονα, με 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης ενισχύονται τα ΤΕΠ των νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας. «Εκμηδενίσαμε τα ράντζα στον Ευαγγελισμό και στόχο έχουμε την αναβάθμιση των υπηρεσιών για τους πολίτες» υποστήριξε. Τέλος, αναφέρθηκε στην αύξηση μισθών και τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας για τους υγειονομικούς. «Το μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ είναι σε εσάς, γιατί είστε στην πρώτη γραμμή της μάχης, σήμερα μια ηθική αναγνώριση που βγαίνει μέσα από την καρδιά μας για αυτό που προσφέρετε» κατέληξε.

Διαμαρτυρία υγειονομικών

Την ώρα της απονομής των βραβείων, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ).

Ευαγγελισμός
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στον ΕυαγγελισμόINTIME NEWS

«Αποτελεί πρόκληση για το σύνολο των εργαζομένων του Ευαγγελισμού, αλλά και τους χιλιάδες ασθενείς μας η διοργάνωση φιέστας που οργανώνει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρουσία του πρωθυπουργού, με πρόσχημα την απονομή "τιμητικών βραβείων για το ΕΣΥ", σε μέρα μάλιστα πανελλαδικής απεργίας που στόχο έχει την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ και της Υγείας του λαού μας!» υποστηρίζει το σωματείο και προσθέτει:

«Είναι πρόκληση να οργανώνονται τέτοιες φιέστες σε ένα νοσοκομείο με εκατοντάδες κενές θέσεις εργασίας σε όλες τις ειδικότητες, με το 55% των εργαζομένων να δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπου οφείλονται στο προσωπικό πάνω από 30.000 ρεπό και ημέρες άδειας, με την επικείμενη απόλυση περίπου 300 καθαριστών και την επέκταση των εργολάβων προ των πυλών, με 32 κλειστές κλίνες ΜΕΘ για πάνω από 7 μήνες, με την αναμονή για εξέταση στα ΤΕΠ να ξεπερνάει κατ’ ελάχιστο τις 5 ώρες και το ραντεβού για χειρουργικές επεμβάσεις να φαίνεται με τα κυάλια, σε ένα νοσοκομείο που έχει κυριολεκτικά γονατίσει από την έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο νοσοκομείο που ακόμη δεν έχει ανανεωθεί η άδεια να διενεργεί εμβολισμούς σε ασθενείς με αιμορραγικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Στο νοσοκομείο "ναυαρχίδα" που κοντεύει να βυθιστεί λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί κόσμημα για το ΕΣΥ και να προσφέρει πολύ υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες Υγείας αποκλειστικά δωρεάν σε ακόμα περισσότερους ασθενείς.

Οι τιμητικές βραβεύσεις αποτελούν άκρατη κοροϊδία και θυμίζουν τα χειροκροτήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας που γρήγορα μετατράπηκαν σε χαστούκια για τους υγειονομικούς. Η "αναγνώριση του έργου" μας από την κυβέρνηση της ΝΔ αποτυπώνεται στη μη ένταξή μας στα Βαρέα και ανθυγιεινά, στις πενιχρές αυξήσεις-φιλοδώρημα στους μισθούς μας, στην καταστολή των κινητοποιήσεων που στόχο έχουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη διαλυτική κατάσταση στο ΕΣΥ, στην απλόχερη χρηματοδότηση του ιδιωτικού Τομέα Υγείας εις βάρος της τσέπης και της υγείας του λαού μας».

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόνιμη προτεραιότητα η στήριξη των αδυνάμων

Στο υπουργείο Υγείας οι υγειονομικοί - «Πρόκληση» τα τιμητικά βραβεία για το ΕΣΥ

Φλόγα: Πάνω από 6 εκατ. οι δωρεές προς τα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων Παίδων