ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: 70 θάνατοι από κορονοϊό - Μείωση θετικότητας και εισαγωγών

ΕΟΔΥ
Ένας νέος θάνατος από γρίπη
INTIME NEWS

Μείωση καταγράφεται στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στη χώρα μας, την εβδομάδα από τις 6 έως τις 12 Μαρτίου, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Οι γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου, παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα. Η μείωση αφορά τις ηλικιακές ομάδες 5-14 ετών και 15-64 ετών. Μικρή αύξηση καταγράφηκε στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και από 65 ετών και πάνω.

Κορονοϊός

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε, επίσης, μείωση (μείωση 18,7% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες).

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (μείωση 7% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες). Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 96.

Καταγράφηκαν 70 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 51-95). Κατά τις εβδομάδες 07-08/2023 όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υπο-παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον.

Η συχνότητα ανίχνευσης της ΒΑ.2 παρουσίασε αύξηση και ανήλθε σε 56% του συνόλου των αλληλουχηθέντων δειγμάτων. Η υπο-παραλλαγή BQ.1.1 ήταν η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.5. Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (41%), ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή BA.2.75 (26%) και την υπο-παραλλαγή XBB (16%).

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV2 σε 4 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας προχωρά στην άρση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Ένας νέος θάνατος από γρίπη

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση. Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δηλώθηκε ένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά, έχουν νοσηλευθεί 65 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 22 θάνατοι. Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν δηλωθεί 305 δείγματα θετικά για ιούς
γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 279 (92%) ήταν στελέχη τύπου Α και 26 (9%) στελέχη τύπου Β. Από τα 276 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 256 (93%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 20 (7%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09. Κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες υπερτερεί ο τύπος Β.

Τέλος, ως προς τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό - RSV, η θετικότητα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πλεύρης - Τέλος στα μέτρα έναντι της πανδημίας Covid-19

Έρχεται «κόφτης» εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ και εξαιρέσεις στην αποζημίωση

Ιβουπροφαίνη στα παιδιά: Πότε συστήνεται και πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη