ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης: 2η αιτία θανάτου από λοιμώδες αίτιο μετά την COVID-19

φυματιωση
Νέα βραχύτερα σχήματα θεραπείας εγκρίθηκαν πρόσφατα
AP

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης: To 2021 περίπου 10,6 εκατομμύρια ασθενείς νόσησαν από φυματίωση, με το 10% των ασθενών να είναι παιδιά.

Η φυματίωση αποτελεί μια νόσο με ισχυρή παρουσία και με σημαντική επίπτωση παγκοσμίως. Ευθύνεται για περίπου 1,6 εκατομμύρια θανάτους μέσα στο 2021 και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από λοιμώδες αίτιο μετά από την COVID-19 και την 13η αιτία θανάτου συνολικά. To 2021 περίπου 10,6 εκατομμύρια ασθενείς νόσησαν από φυματίωση, με το 10% των ασθενών να είναι παιδιά. Η πολυανθεκτική φυματίωση παραμένει μια απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς πέρα από τις δυσκολίες στον χειρισμό της, μόνο το 1/3 των ασθενών είχε πρόσβαση στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μέσα στο 2020, επισημαίνει η επιστημονική Ομάδα Εργασία «Φυματίωση και Λοιμώξεις από Μη Φυματικά Μυκοβακτηρίδια» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ).

Την πενταετία 2015-2020 η επίπτωση της φυματίωσης μειώθηκε κατά 10%, με τον αρχικό στόχο να έχει επιτευχθεί κατά το ήμισυ. Κατά την πανδημία της COVID-19, υπήρξε ανάσχεση του ρυθμού μείωσης. Παρόλα αυτά, ο τελικός στόχος για σημαντικό περιορισμό (End TB Strategy) σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2030 παραμένει εφικτός.

Άμεσες προτεραιότητες προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν η επικαιροποίηση και επανενεργοποίηση των εθνικών στρατηγικών και προγραμμάτων για την εξάλειψη της φυματίωσης στη μετά COVID-19 εποχή και η ορθολογιστική κατανομή των πόρων υγείας προς την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της νόσου στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, που αφορούν στο 98% των καταγεγραμμένων περιπτώσεων φυματίωσης. Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελούν τα νέα βραχύτερα σχήματα θεραπείας που εγκρίθηκαν πρόσφατα, τόσο για τη λανθάνουσα όσο και για την ενεργό φυματίωση από ευαίσθητα και ανθεκτικά στελέχη.

Στην αντιμετώπιση της νόσου σε σχέση με την ειδικότητα της Πνευμονολογίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Στέλιος Λουκίδης. «Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία θεωρεί ότι η φυματίωση πρέπει να παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της ειδικότητάς μας, όπως την ορίζει και ο τίτλος της ως Πνευμονολογία-Φυματιολογία. Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία χρόνια ενισχύει με κλινικές υποτροφίες τα αντιφυματικά τμήματα μεγάλων νοσοκομείων, με σκοπό την ανάδειξη Πνευμονολόγων με επιστημονική δεξιότητα στη φυματίωση. Η επιστημονική αυτή δραστηριότητα αφορά στην παρούσα φάση το αντιφυματικό Ιατρείο του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας, το αντίστοιχο τμήμα στο Γενικό νοσοκομείο Παπανικολάου και το αντιφυματικό τμήμα του ΓΝΝΘΑ H Σωτηρία».

Ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης επισημαίνει: «Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης 2023, είναι "Ναι! Μπορούμε να τελειώσουμε τη Φυματίωση!" με στόχο να εμπνεύσει ελπίδα, να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα υγιεινής και πρόληψης, να διαδώσει τις νέες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για υιοθέτηση κοινών οδηγιών για τη θεραπεία και βέβαια να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών για την καταπολέμηση της επιδημίας, της φυματίωσης. Παράλληλα ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση για δράση, προτρέποντας τα κράτη μέλη να επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων βραχύτερων από του στόματος θεραπευτικών σχημάτων για την ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση».

Η ενίσχυση της προβολής και η εξασφάλιση πολιτικών δεσμεύσεων θα αποτελέσουν τις κύριες προτεραιότητες στη Συνάντηση για τη Φυματίωση στα Ηνωμένα Έθνη στις 22 Σεπτεμβρίου 2023.

Διαβάστε επίσης:

«Καμπανάκι» για τη φυματίωση από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Φυματίωση: Συναγερμός από τον ΠΟΥ - Ανησυχητική αναζωπύρωση της νόσου