ΥΓΕΙΑ

«Καμπανάκι» για τη φυματίωση από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Νοσοκομείο Σωτηρία
Η θεραπεία είναι πολύμηνη
EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Για την υποδήλωση των κρουσμάτων φυματίωσης και τις σημαντικές ελλείψεις αντιφυματικών φαρμάκων, που καθιστούν επισφαλή για μεγάλα διαστήματα τη θεραπεία, προειδοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. 

Η φυματίωση αποτελεί, λόγω αερογενούς μετάδοσης, ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία covid-19, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια αυξήθηκαν παγκοσμίως οι θάνατοι. Στη χώρα μας, τα επίσημα κρούσματα κυμαίνονται στα 400-450 ετησίως. Οι ειδικοί, όμως, εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι τουλάχιστον τριπλάσιος, αν όχι πενταπλάσιος.

«Η φυματίωση δεν έχει εξαλειφθεί. Ποτέ δεν εξαλείφθηκε. Υπήρξε μια μείωση στα περιστατικά τη δεκαετία του 1980, όμως τις τελευταίες δύο δεκαετίες ο αριθμός των νέων περιστατικών είναι σταθερός» δήλωσε ο Χαράλαμπος Μόσχος, πνευμονολόγος - φυματιολόγος, Διευθυντής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και ταμίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κατά τη συνέντευξη Τύπου (06/12/2022) για το 31ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο δηλώνονται 400-450 κρούσματα. «Ο πραγματικός αριθμός είναι σίγουρα τριπλάσιος, ίσως και πενταπλάσιος» σύμφωνα με τον κ. Μόσχο. Εάν είναι πενταπλάσιος, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με μέση επίπτωση της νόσου και όχι με χαμηλή, όπου κατατάσσεται σήμερα και επομένως απαιτείται διαφορετική στρατηγική δημόσιας υγείας.

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι γιατροί σε σχέση με τη φυματίωση, είναι οι σημαντικές ελλείψεις σε αντιφυματικά φάρμακα. Για μεγάλα διαστήματα καθίσταται επισφαλής η θεραπεία, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή φάρμακα ακόμα και σε εξειδικευμένα ιατρεία όπως αυτό στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Η καθυστέρηση της θεραπείας ή μη ορθή εφαρμογή της μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μετάδοση της νόσου ή ακόμα και σε ανάπτυξη ανθεκτικών μορφών φυματίωσης. Πρόκειται για μακράς διάρκειας θεραπεία, που διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Τα αντιφυματικά φάρμακα κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες και είναι φθηνά σκευάσματα, ενώ η επάρκειά τους δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά διεθνές, εξηγεί ο κ. Μόσχος. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιφυματική θεραπεία χορηγείται και σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς ως προληπτική αγωγή, που όμως παραλείπεται όταν δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα φάρμακα. «Χρειάζεται πρόγραμμα καταγραφής των κρουσμάτων και η πολιτεία να διασφαλίσει την επάρκεια φαρμάκων. Είναι θέμα δημόσιας υγείας» τόνισε ο κ. Μόσχος.

Για το συνέδριο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, μίλησαν ο πρόεδρος Στυλιανός Λουκίδης και τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΕ Νικόλαος Τζανάκης, Πέτρος Μπακάκος, Ελευθέριος Ζέρβας, Νικολέτα Ροβίνα και Παρασκευή Κατσαούνου. Στο συνέδριο, το οποίο ξεκίνησε την Πέμπτη (08/12/2022), παρουσιάζονται τα νεότερα δεδομένα για τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, οι οποίες το 2022 είχαν θετική πορεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος έχουν γίνει ήδη 11 μεταμοσχεύσεις, με προτεραιοποίηση σε πολύ νέα άτομα. Το 2020 είχαν γίνει 4 μεταμοσχεύσεις πνευμόνων και το 2021 πέντε.

Παρουσιάζονται, επίσης, οι νέες τεχνικές στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, καθώς και το προσχέδιο για τις οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου που συντάσσει η ΕΠΕ σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες των ακτινολόγων και των ογκολόγων. Γίνεται απολογισμός των 2,5 χρόνων της πανδημίας της covid-19, τόσο αναφορικά με τη θεραπεία της νόσου όσο και του συνδρόμου long covid. Τέλος, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα «Ζωή με ΧΑΠ», μια διαδικτυακή προσέγγιση ασθενών με ΧΑΠ στον τομέα της άσκησης. Τα μέλη της ΕΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Φυματίωση: Συναγερμός από τον ΠΟΥ - Ανησυχητική αναζωπύρωση της νόσου

Κορονοϊός: Αύξηση στη συνταγογράφηση αντιικών την τελευταία εβδομάδα

Ανακάμπτουν οι προσπάθειες καταπολέμησης της φυματίωσης, της ελονοσίας και του AIDS