ΥΓΕΙΑ

ΣΕΙΒ: Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων

νοσοκομείο
Αύξηση κατά 45% παρουσιάζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
INTIME NEWS

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας απέστειλε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) για το θέμα των νοσοκομειακών οφειλών προς τις εταιρείες - μέλη του.  

Αύξηση κατά 45% παρουσιάζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς τον Ιανουάριο του 2023 ανήλθαν σε 1,075 δισ. ευρώ από 739 εκατομμύρια ευρώ ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο στοιχείων γενικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαρτίου.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) επανέρχεται στο θέμα των πληρωμών των εταιρειών - μελών του από τα νοσοκομεία, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, την οποία κοινοποιεί και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στην επιστολή, ο ΣΕΙΒ μεταφέρει την έντονη ανησυχία των εταιρειών αναφορικά με τις συνεχώς διογκούμενες νοσοκομειακές οφειλές.

«Είναι προφανές ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι υποσχέσεις για δραστική μείωση των χρεών των νοσοκομείων μέχρι το τέλος του 2022, αλλά αντίθετα, εκτινάχθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη. Πλέον των ανωτέρω, στο συνολικό αναφερόμενο ύψος νοσοκομειακών οφειλών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αφ' ενός οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές που αντιστοιχούν σε πωλήσεις 90 ημερών, αφ' ετέρου η αξία των ατιμολόγητων υλικών των προμηθευτών που, για τον δικό μας κλάδο, ανέρχεται σε τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική αρνητική εικόνα επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι εξοφλήσεις των νοσοκομειακών οφειλών γίνονται με τεράστια καθυστέρηση που, σε αρκετές περιπτώσεις, αγγίζει τους 12 μήνες! Ως αποτέλεσμα, καταγράφεται τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στις επιχειρήσεις του κλάδου μας, με άμεσο κίνδυνο για την ομαλή τροφοδοσία των νοσοκομείων, αλλά και περιορίζεται η ανθεκτικότητα και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όσο και η ικανότητά τους να γίνουν πιο πράσινες και ψηφιακές» αναφέρει ο Σύνδεσμος στην επιστολή.

Επισημαίνει δε ότι οι τιμές στα είδη που εμπορεύονται οι εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, «παραμένουν καθηλωμένες για περισσότερο από 10 χρόνια».

Ο ΣΕΙΒ ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία, άμεσες ενέργειες «ώστε να κλείσουν δραστικά οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων και να επανέλθει η κανονικότητα στις ροές των εταιρειών μας για να μπορούμε με τη σειρά μας να καλύπτουμε δικές μας υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους των επιχειρήσεών μας, τους προμηθευτές μας, τις τράπεζες, τη ΔΟΥ και τον ΕΦΚΑ».

Διαβάστε επίσης:

«Κρυφό χρέος» στα νοσοκομεία από τις ατιμολόγητες προμήθειες

ΣΕΙΒ: Η ιατρική τεχνολογία πρωταγωνιστεί στο μετασχηματισμό των συστημάτων υγείας

Υψηλή πίεση: Βλάβες σε 9 περιοχές του εγκεφάλου σχετίζονται με άνοια