ΥΓΕΙΑ

Νέο PET-CT στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου

 Μίνα Γκάγκα
Η Μίνα Γκάγκα στα εγκαίνια του νέου Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής
Υπ. Υγ.

Τα εγκαίνια του νέου Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής και των ανακαινισμένων  Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (Πα.Γ.Ν.Η.). πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα (03/04/2023). 

Πρόκειται για δύο δωρεές από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Πα.Γ.Ν.Η. Η πρώτη αφορά στην ανακαίνιση των χώρων ΜΕΘ και ΜΑΦ και εντάσσεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης για τον COVID-19 του ΙΣΝ. Η δεύτερη δωρεά περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET/CT – Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων), καθώς και εργασίες υποδομής για τη διαμόρφωση του εργαστηρίου στο νοσοκομείο, που πραγματοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του Ιδρύματος.

Το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Πα.Γ.Ν.Η., που βρίσκεται ήδη σε προκαταρκτική λειτουργία, θα καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων ασθενών στην περιφέρεια της Κρήτης, οι οποίοι διαφορετικά θα έπρεπε να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες εξετάσεις για τον εντοπισμό πλήθους παθήσεων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι εγκεφαλικές διαταραχές, καθώς και για να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα.

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε: «Το PET-CT είναι καταρχάς απαραίτητο στη σταδιοποίηση και σωστή αντιμετώπιση του καρκίνου, που αποτελεί την μεγαλύτερη πανδημία του αιώνα αλλά και πολλών άλλων νοσημάτων. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούν οι ασθενείς να κάνουν τις εξετάσεις τους στην Κρήτη, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται στην Αθήνα ή σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Ευχαριστούμε πολύ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την πολύ σημαντική δωρεά, όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά και στην Αλεξανδρούπολη, στα Ιωάννινα και στη Λάρισα. Παράλληλα, και πέρα από τον τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, το ΙΣΝ παραδίδει έναν οργανωμένο χώρο, ήρεμο και καλαίσθητο και αυτό έχει εξαιρετική σημασία για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, την ικανοποίηση και ασφάλεια του ασθενούς. Και στηρίζει την υγεία διαχρονικά, σε όλες τις δομές και βέβαια και με τα τρία νέα νοσοκομεία που έχει ήδη εντάξει στο έργο του.

Αναφέροντας γενικότερα την αντιμετώπιση στην υγεία, είναι κεφαλαιώδες να υπάρχει πρόληψη, να γίνεται γρήγορη διάγνωση και έγκυρη αντιμετώπιση. Το ΠαΓΝΗ δε, είναι ένα από τα αρτιότερα νοσοκομεία που διαθέτουμε στη χώρα μας, λειτουργεί εξαιρετικά με συνεργασία και ομαδικό πνεύμα, παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς, φυσικά εκπαιδεύει τους φοιτητές της ιατρικής και τους νέους γιατρούς και νοσηλευτές μας και πρωτοπορεί στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του. Ευχαριστώ από καρδιάς όλο το προσωπικό του νοσοκομείου για την προσφορά τους αλλα και την Διοίκηση του νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ για την άψογη συνεργασία που έχουμε στο Υπουργείο Υγείας αλλά και την Περιφέρεια Κρήτης και τον κο Αρναουτάκη για τη στήριξη που δίνουν διαχρονικά στην Υγεία».

Το Πα.Γ.Ν.Η. είναι το ένα από τα τέσσερα περιφερειακά νοσοκομεία, μαζί με αυτά της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων και της Λάρισας, στα οποία παραδόθηκε το φθινόπωρο του 2022 ο εξοπλισμός PET/CT. Την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνονται οι προκαταρκτικοί έλεγχοι, οι δοκιμές του εξοπλισμού και οι εκπαιδεύσεις του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων. Το ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει τη στελέχωση των Εργαστηρίων, τη λειτουργία του εξοπλισμού, καθώς και το κόστος συντήρησης μετά τη διετή περίοδο εγγύησης. Από την αρχή της δωρεάς, η υλοποίηση του έργου πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία μεταξύ του ΙΣΝ, των τεσσάρων νοσοκομείων και του Υπουργείου Υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, ανέφερε σχετικά: «Η δωρεά μας για την προμήθεια και εγκατάσταση PET/CT σε τέσσερα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της ελληνικής περιφέρειας αντικατοπτρίζει την ευρύτερη φιλοσοφία της μεγάλης εν εξελίξει Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του ΙΣΝ, που δίνει εξίσου έμφαση στην ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια της χώρας. Πρόθεσή μας είναι να συμβάλουμε στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής, στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων μας, όλων των ασθενών, που ζουν ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας. Όπως οι ασθένειες δεν κάνουν διακρίσεις, διακρίσεις δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ούτε στην περίθαλψη ανάλογα με τον τόπο κατοικίας ή την οικονομική δυνατότητα του ασθενούς».

Διαβάστε επίσης:

Νέο εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων με δωρεά του ΙΣΝ