ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Έληξε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κορονοϊό

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το τέλος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για την πανδημία του κορονοϊού και της νόσου Covid-19. 

Τρία και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού και την κήρυξη παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τη λήξη της, σε συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή (05/05/2023).

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε: «Με μεγάλη ελπίδα δηλώνω ότι η Covid-19 δεν συνιστά πλέον μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε διεθνές επίπεδο».

«Ήρθαν τα πάνω-κάτω σε όλο τον κόσμο», στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από την έναρξη της πανδημίας, πρόσθεσε. Περίπου 7 εκατ. θάνατοι έχουν δηλωθεί στον ΠΟΥ, όμως γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολλές φορές υψηλότερος, καθώς τουλάχιστον 20 εκατ. θάνατοι εκτιμάται ότι οφείλονται στην covid-19, τόνισε.

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, που στις 30 Ιανουαρίου 2020 είχε κηρύξει ύψιστο επίπεδο συναγερμού του Οργανισμού για την Covid-19, ήρε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Η άρση του μέτρου είναι ένα σημάδι της προόδου που έχει σημειώσει ο κόσμος στην καταπολέμηση του ιού, αλλά ο ΠΟΥ έχει πει ότι η Covid-19 είναι εδώ για να μείνει, ακόμα κι αν δεν αποτελεί πλέον κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Τον τελευταίο χρόνο, η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης -και ο ΠΟΥ- ανέλυαν προσεκτικά τα δεδομένα για να προσδιορίσουν πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να χαμηλώσουμε το επίπεδο του συναγερμού» ανέφερε ο Δρ. Τέντρος. Η πανδημία, για πάνω από ένα χρόνο, ακολουθεί καθοδική τάση, με την ανοσία του πληθυσμού να αυξάνεται λόγω νόσησης και εμβολιασμού, τη θνητότητα να μειώνεται και την πίεση στα δημόσια συστήματα υγείας να γίνεται πιο ήπια. Αυτή η τάση επέτρεψε στις περισσότερες χώρες να επιστρέψουν στην καθημερινότητα, όπως ήταν πριν από την covid-19, σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Άμεση ήταν και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Έπειτα από 38 μήνες μπορούμε να προχωρήσουμε» σημείωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο κορονοϊός τελείωσε ως παγκόσμια έκτακτη υγειονομική ανάγκη.

Ειδικότερα, η κυρία Κυριακίδου ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter: «Tο απόγευμα o ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η COVID-19 τελείωσε ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία. Έπειτα από 38 μήνες μπορούμε να προχωρήσουμε. Αλλά η COVID-19 δεν έχει τελειώσει ως παγκόσμια απειλή για την υγεία. Συνεχίζουμε με την επιτήρηση, τον εμβολιασμό των ευάλωτων και την αυξημένη ετοιμότητα για το μέλλον».

Σχετικές ειδήσεις