ΥΓΕΙΑ

Σε έκτακτη υγειονομική κατάσταση 53 περιοχές του κόσμου - Στα «όριά του» ο ΠΟΥ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Σε εξέλιξη η ετήσια σύνοδος του ΠΟΥ
AP

Από την covid-19 και τον ιό Μάρμπουργκ μέχρι τη χολέρα, ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων στον κόσμο, έχει οδηγήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στα όριά του. 

Η ετήσια σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Γενεύη. Ο καθηγητής Ουαλίντ Αμάρ, πρόεδρος της επιτροπής που αξιολογεί την επείγουσα αντίδραση του Οργανισμού, ανέφερε ότι τα κενά στη χρηματοδότηση και τη στελέχωσή του αυξάνονται μπροστά στις όλο και περισσότερες απαιτήσεις.

Σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής αυτής, από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους ο ΠΟΥ διαχειρίζεται 53 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Σε αυτές περιλαμβάνονται ασθένειες όπως η covid-19, η χολέρα και ένα ξέσπασμα του ιού Μάρμπουργκ στην Ισημερινή Γουινέα και την Τανζανία, καθώς και ανθρωπιστικές έκτακτες ανάγκες, όπως ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία και οι πλημμύρες στο Πακιστάν.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμη, ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα γεγονότων όπως οι πλημμύρες και οι κυκλώνες, που έχουν υγειονομικές επιπτώσεις. Ωστόσο, ο βασικός προϋπολογισμός του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για το 2022-2023 είναι μόλις κατά περίπου 53% χρηματοδοτούμενος, διαπίστωσε η έκθεση, κάνοντας έκκληση για πιο σταθερή χρηματοδότηση.

Ο ΠΟΥ προσπαθεί να μεταρρυθμίσει τον τρόπο με τον οποίο η υπηρεσία και χώρες-μέλη του απαντούν σε έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις, αλλά και να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση του οργανισμού. Χθες (22/05/2023), εγκρίθηκε ο νέος προϋπολογισμός που περιλαμβάνει αύξηση 20% στο ποσό της συνδρομής των χωρών-μελών στον ΠΟΥ.

Επιπλέον η έκθεση απευθύνει έκκληση στον Οργανισμό, να προσπαθήσει να είναι περισσότερο αποτελεσματικός: για παράδειγμα, στο Μαλάουι, τέσσερις διαφορετικές ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών διαχειρίζονταν την επιδημία χολέρας, COVID-19, πολιομυελίτιδα και τις πλημμύρες με τέτοιο τρόπο ώστε πιθανόν να επικάλυπτε η μία την άλλη.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις