ΥΓΕΙΑ

Κορυφαίος Κινέζος αξιωματούχος: «Δεν αποκλείεται ο κορονοϊός να διέρρευσε από εργαστήριο»

COVID-19
Ο καθηγητής Τζορτζ Γκάο είχε ρόλο-κλειδί στις προσπάθειες για να εντοπιστεί η προέλευση του κορονοϊού
AP

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο, η πανδημία του κορονοϊού να οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο, δήλωσε στο BBC Κινέζος επιστήμονας, πρώην κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο καθηγητής Τζορτζ Γκάο ήταν ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Νόσων (CDC) της Κίνας, με ρόλο-κλειδί στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και στις προσπάθειες για να εντοπιστεί η προέλευσή του. Σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4, λέει: «Μπορείς να υποψιάζεσαι τα πάντα. Αυτό είναι επιστήμη. Να μην αποκλείεις τίποτα».

Ο κορυφαίος ιολόγος και ανοσολόγος, αυτή τη στιγμή είναι αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας, μετά την παραίτησή του από το κινεζικό CDC πέρυσι. Σε μια πιθανή ένδειξη ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να έχει λάβει τη θεωρία της διαρροής του κορονοϊού από εργαστήριο πιο σοβαρά από ό,τι υποδηλώνουν οι επίσημες δηλώσεις της, ο καθηγητής Γκάο λέει επίσης στο BBC ότι πραγματοποιήθηκε κάποιο είδος επίσημης έρευνας στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν (WIV).

«Η κυβέρνηση οργάνωσε κάτι», λέει, αλλά προσθέτει ότι δεν είχε εμπλακεί το δικό του τμήμα, το κινεζικό CDC. Διευκρινίζει δε ότι «αυτό το εργαστήριο ελέγχθηκε διπλά από τους ειδικούς του χώρου». Υπενθυμίζεται ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν είναι ένα από τα κορυφαία εργαστήρια της Κίνας, στο οποίο εδώ και πολλά χρόνια μελετώνται κορονοϊοί.

Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για την πρώτη τέτοια παραδοχή, ότι έχει πραγματοποιηθεί κάποιου είδους επίσημη έρευνα, αλλά ενώ ο καθηγητής Γκάο λέει ότι δεν έχει δει το αποτέλεσμα, «άκουσε» ότι το εργαστήριο πέρασε τους ελέγχους. «Νομίζω ότι το συμπέρασμά τους είναι ότι ακολουθούν όλα τα πρωτόκολλα. Δεν έχουν βρει κάποιο παράπτωμα».

Η προέλευση του κορονοϊού που προκαλεί τη νόσο covid-19 εξακολουθεί να διερευνάται. Νωρίτερα φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι η έρευνα είχε σταματήσει λόγω δυσκολιών στη συνεργασία με την Κίνα. Τον Μάρτιο, ο Οργανισμός δήλωσε ότι τα πρόσφατα δημοσιευμένα κινεζικά δεδομένα που συνδέουν την προέλευση της πανδημίας με ασιατικούς σκύλους-ρακούν που πωλήθηκαν σε αγορά ζώων στη Γουχάν, όπου αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα COVID-19, δεν έδωσαν σαφή απάντηση για το πώς ξεκίνησε η πανδημία.

Η κινεζική κυβέρνηση, πάντως, έχει αποκλείσει τόσο το ενδεχόμενο διαρροής από εργαστήριο όσο και αυτό της εξάπλωσης του ιού στους ανθρώπους από την αγορά της Γουχάν. Σύμφωνα δε με το BBC, οι επισημάνσεις του κορυφαίου Κινέζου επιστήμονα ίσως είναι μια πιο επιστημονική εκδοχή της ίδιας θέσης. «Πραγματικά, δεν γνωρίζουμε από πού προήλθε ο ιός... το ερώτημα είναι ακόμα ανοιχτό» κατέληξε ο καθηγητής Γκάο.

Σχετικές ειδήσεις