ΥΓΕΙΑ

Εσωτερικοί έλεγχοι στις δημόσιες δομές υγείας – Ξεκινούν από Μακεδονία και Θράκη

δημόσια νοσοκομεία
Οι έλεγχοι θα είναι προγραμματισμένοι και έκτακτοι
EUROKINISSI

Από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης θα ξεκινήσουν οι εσωτερικοί έλεγχοι στις δημόσιες δομές υγείας, οι οποίοι θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα - Τους ελέγχους αναλαμβάνει η αρμόδια Διεύθυνση, η οποία υπάγεται απευθείας στον Διοικητή της Δ.Υ.ΠΕ.

Ο κανονισμός λειτουργείας της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ τις προηγούμενες ημέρες, προσδιορίζει τον ρόλο και τον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων της νέας υπηρεσίας.

Σκοπός της Διεύθυνσης είναι να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών της Υγειονομικής Περιφέρειας και των εποπτευόμενων φορέων της, δηλαδή σε δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και έργο της είναι η διεξαγωγή εσωτερικών ελέγχων (διαβεβαιωτικό/ελεγκτικό έργο) και η παροχή συμβουλευτικών έργων και υπηρεσιών.

Η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου είναι αυτοτελής υπηρεσία και υπάγεται απευθείας στον Διοικητή της Δ.Υ.ΠΕ. Επίσης, τα στελέχη της δεν εμπλέκονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη διοίκηση της Δ.Υ.ΠΕ ούτε αναλαμβάνουν επιχειρησιακά καθήκοντα που σχετίζονται με αυτήν.

Η λειτουργική ανεξαρτησία του Εσωτερικού Ελέγχου διασφαλίζεται μέσω της απευθείας οργανωτικής υπαγωγής της Διεύθυνσης στον Διοικητή, της λειτουργικής σχέσης αναφοράς του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης με αυτόν, καθώς και της σύστασης και λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου της Δ.Υ.ΠΕ.

Η διεύθυνση πραγματοποιεί προγραμματισμένους ελέγχους επί του συνόλου των υπηρεσιών, των λειτουργιών, των διαδικασιών και εκτελούμενων έργων, καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας της Υγειονομικής Περιφέρειας καθώς και των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με νομική προσωπικότητα δημοσίου δικαίου, που υπάγονται στην χωρική της αρμοδιότητα:

(α) Παροχή διαβεβαίωσης περί της επάρκειας του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου.

(β) Αξιολόγηση της λειτουργίας τους βάσει των αρχών της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

(γ) Έλεγχος της ορθής εφαρμογής των διαδικασιών εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους, σύνταξης και αποστολής στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και της διενέργειας των δαπανών και διαχείρισης της περιουσίας τους για τον εντοπισμό τυχόν ενδείξεων φαινομένων κακοδιοίκησης, κακοδιαχείρισης, κατάχρησης, σπατάλης ή απάτης, καθώς και αν έχουν αναπτυχθεί κατάλληλες δικλίδες για την αποτροπή τους στο μέλλον.

(δ) Έλεγχος και αξιολόγηση των διαδικασιών των οικονομικών και μη αναφορών των ελεγχόμενων υπηρεσιών.

(ε) Αξιολόγηση των διαδικασιών σχεδιασμού και εκτέλεσης των λειτουργιών και των προγραμμάτων.

(στ) Έλεγχος της συμμόρφωσης προς την ισχύουσα νομοθεσία, τους κανονισμούς και τις πολιτικές που διέπουν τη λειτουργία τους.

(ζ) Έλεγχος των πληροφοριακών συστημάτων ως προς την αποτελεσματικότητά τους για την επίτευξη των τιθέμενων στόχων.

(η) Γνωστοποίηση αμελλητί στις αρμόδιες υπηρεσίες και στον πειθαρχικό Προϊστάμενο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, τυχόν ενδείξεων απάτης ή έλλειψης ακεραιότητας ή πειθαρχικής ευθύνης υπαλλήλων.

Η Διεύθυνση πραγματοποιεί, επίσης, έκτακτους διαβεβαιωτικούς ελέγχους επί του συνόλου των υπηρεσιών, των λειτουργιών, των διαδικασιών και εκτελούμενων έργων, καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας της Υγειονομικής Περιφέρειας καθώς των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με νομική προσωπικότητα δημοσίου δικαίου που υπάγονται στην χωρική της αρμοδιότητα.

Σχετικές ειδήσεις