ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Μαζί με τα αντιγριπικά, τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της «Eris»

αντιγριπικός εμβολιασμός
Ετήσιος εμβολιασμός κατά του κορονοϊού και της γρίπης
AP

Στον ετήσιο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού περνάμε από φέτος, με τα επικαιροποιημένα εμβόλια τα οποία είναι προσαρμοσμένα σε υποπαραλλαγές της Όμικρον, να είναι διαθέσιμα μέσα στον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ και από τον Οκτώβριο και μετά, σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ε.Ε.

Ήδη, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανακοινώσει τα προγράμματα εμβολιασμού ενόψει του χειμώνα και το μήνυμα που θέλουν να περάσουν στους πολίτες, στοχεύοντας στις ευπαθείς ομάδες και τις ηλικίες άνω των 65 ετών, είναι ότι το νέο, επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα πρέπει εφαρμόζεται ετησίως μαζί με το εμβόλιο της γρίπης.

Το νέο εμβόλιο αντιμετωπίζει και την υποπαραλλαγή «Eris», καθώς αναπτύχθηκε με βάση την XBB.1.5 ή «Κράκεν», όπως είχε γίνει γνωστή, η οποία είναι παρόμοια με την EG.5 (Eris). Τα κρούσματα και οι νοσηλείες λόγω της «Eris» έχουν αυξηθεί στις περισσότερες χώρες και αφορούν κυρίως μεγάλες ηλικίες άνω των 80 ετών. Παρά την αύξηση όμως, παραμένουν προς το παρόν σε χαμηλά επίπεδα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) ζητά από τους πολίτες να εμβολιαστούν τόσο κατά του κορονοϊού όσο και κατά της γρίπης τον Οκτώβριο. Οι ομάδες τις οποίες καλεί το NHS να εμβολιαστούν είναι:

- Πολίτες άνω των 65 ετών

- Ανοσοκατεσταλμένα άτομα από 6 μηνών και πάνω

- Υγειονομικοί και εργαζόμενοι πρώτης γραμμής σε μονάδες υγείας και δομές πρόνοιας

- Εργαζόμενοι σε κλειστές δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων

- Φροντιστές ατόμων σε ανοσοκαταστολή.

Στην ίδια λογική και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC), συστήνει μία δόση κατά του κορονοϊού ως ετήσιο μέτρο προστασίας, μαζί με το εμβόλιο της γρίπης. Οι ομάδες που ενθαρρύνονται να εμβολιαστούν είναι και πάλι, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι και ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα (καρδιαγγειακά, διαβήτη) καθώς και οι έγκυες. Το μοντέλο αυτό, φαίνεται πως θα ακολουθήσουν και οι χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Προκειμένου να είναι κοινή η καμπάνια για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού και της γρίπης, καθυστερεί κατά ένα μήνα ο προγραμματισμός των αντιγριπικών εμβολιασμών στη Βρετανία. Ενώ συνήθως ξεκινά τον Σεπτέμβριο, φέτος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο για τους ενήλικες, ώστε να έχουν έρθει τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορονοϊό. Το γεγονός αυτό, έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από γιατρούς, οι οποίοι ανησυχούν για καθυστερήσεις και αναβολές στα ραντεβού για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες. Προειδοποιούν μάλιστα, ότι η απόφαση για την καθυστερημένη έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού χάριν των επικαιροποιημένων εμβολίων κατά της covid-19 «θα ρίξει στο χάος την αντιγριπική θωράκιση ενόψει του χειμώνα».

(Με πληροφορίες από NHS, Independent, Guardian, Reuters)

Σχετικές ειδήσεις