ΥΓΕΙΑ

Η οικογένεια και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το παιδί καθώς αναπτύσσεται

Η οικογένεια και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το παιδί καθώς αναπτύσσεται

Οι ανθρώπινες ανάγκες, που ξεκινούν να υφίστανται από την πρώτη στιγμή που ένα μωρό έρχεται στον κόσμο μας, καλύπτονται από την οικογένεια.

Ο ρόλος της στενής οικογένειας στην ανατροφή, τη σωματική και την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών είναι πρωταρχικός και αδιαμφισβήτητος.

Κατόπιν όμως, άλλοι κοινωνικοί παράγοντες υπεισέρχονται στην πορεία της ζωής και επηρεάζουν όλο και περισσότερο ειδικά τον πνευματικό του κόσμο. Στη σύγχρονη εποχή, οι παράγοντες αυτοί αφορούν στο σχολείο, την ευρύτερη κοινωνία, αλλά και όλα όσα φέρνει η τεχνολογία στο σπίτι μας: Το «θέαμα», η πληροφορία μέσω διαδικτύου, η ανεξάντλητη ροή δεδομένων που φτάνουν μέχρι τα σημερινά παιδιά μπορούν να διαδραματίζουν ρόλο στην πνευματική τους ανάπτυξη – συνήθως με αρνητική χροιά.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, έρχεται σε επαφή με εξωτερικούς κοινωνικούς παράγοντες πέραν της οικογένειας και επηρεάζεται από αυτούς. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως οι παράγοντες αυτοί παίρνουν τον ρόλο των γονιών – αντίθετα, εκεί είναι που χρειάζεται η οικογένεια να είναι πιο ανθεκτική από ποτέ, ώστε να μπορέσει να σμιλέψει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του παιδιού, ενσωματώνοντας ό,τι ταιριάζει και απορρίπτοντας όσα έρχονται σε αντίθεση με τη δική της κοσμοθεωρία και αντίληψη περί της ζωής, των ανθρώπων, της κοινωνίας.

Διότι, μία οικογένεια που δομείται πάνω σε αρχές και αξίες καλά εμπεδωμένες και εμπεριστατωμένες, δεν μένει «εκτός» της κοινωνίας. Αντίθετα, είναι παρούσα στις κοινωνικές εξελίξεις, μεγαλώνοντας παιδιά που προχωρούν στη ζωή έχοντας γερά θεμέλια.

Τα γερά θεμέλια που θέτει η οικογένεια στην ανατροφή των παιδιών

Με υπευθυνότητα και σύνεση, οι γονείς μπορούν να δώσουν τις γερές βάσεις, τα θεμέλια των αρχών και των αξιών τους για το μέλλον των παιδιών τους. Οι προκλήσεις της ζωής είναι παντού και οι γονείς οφείλουν να προστατεύσουν, να προετοιμάσουν και να θωρακίσουν τους ανθρώπους που μεγαλώνουν.

Αυτό συχνά, παρεξηγείται. Συχνά, οι γονείς, στο όνομα μιας σύγχρονης ελευθεριότητας, δεν επιτρέπουν στα παιδιά να μεγαλώσουν βιώνοντας την παιδική τους ηλικία ανέμελα. Αντίθετα, τα βομβαρδίζουν με πληροφορίες που δεν αρμόζουν στην παιδικότητά τους, με αποτέλεσμα να μην τους δίνουν τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζονται – όχι μόνο ως παιδιά, αλλά και ως έφηβοι.

Ο ρόλος αυτού που συνηθίζουμε να ονομάζουμε «θέαμα» και «διαδίκτυο», είναι ένας σημαντικός παράγοντας που παρεμβαίνει στην ανατροφή των παιδιών – εκούσια ή ακούσια. Διότι, η τεχνολογία είναι μέρος της ζωής μας κι αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Το θέμα όμως είναι, οι γονείς να μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους, να δημιουργήσουν μια αδιαπέραστη ασπίδα, απέναντι στον όγκο αφιλτράριστων πληροφοριών που φτάνουν ως τα μάτια και τα αυτιά τους.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επισημανθεί πως και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας διαδραματίζουν έναν δευτερεύοντα ρόλο στην ισορροπημένη ψυχική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς η ευρύτερη οικογένεια, αποτελεί, ειδικά για την ελληνική κοινωνία, σημαντικό συστατικό παράγοντα. Το παιδί αισθάνεται ότι ανήκει σε μια ολοκληρωμένη οικογένεια όπου θα κυριαρχεί ο σεβασμός της προσωπικότητας του, τα δικαιώματα του, καθώς και οι υποχρεώσεις του, καθώς συνυπάρχει με ανθρώπους με τους οποίους μοιράζονται κοινές αξίες και ιδανικά, κοινές αρχές και ιδέες.

Το ασφαλές περιβάλλον είναι το ιδανικό για κάθε παιδί που αναπτύσσεται και η οικογένεια παρέχει την ισορροπία στη ζωή του – αρκεί να λειτουργεί με αρχές, αξίες και όρια. Μέσα από την οικογένεια, το παιδί θα προχωρήσει στην ομαλή προσαρμογή του στην κοινωνία, στο επαγγελματικό πεδίο και αργότερα μέσα στον ευρύτερο κόσμο, ώστε να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια στη συνέχεια. Οι γονείς φέρουν την ευθύνη να δώσουν στο παιδί τους τον χώρο και τον χρόνο να μεγαλώσει, να το θωρακίσουν για ό,τι κι αν χρειαστεί να αντιμετωπίσει, να το προετοιμάσουν, εφοδιάζοντάς το με ιδανικά, για μια ζωή ευτυχισμένη, ισορροπημένη και πνευματικά υγιή.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το αφιέρωμα για την ψυχική ισορροπία των παιδιών