ΥΓΕΙΑ

Ενιαία λίστα χειρουργείων στα νοσοκομεία - Ποια περιστατικά εξαιρούνται

ΜΕΘ
Στόχος είναι η κεντρική διαχείριση των ξεχωριστών λιστών χειρουργείων των νοσοκομείων
INTIME NEWS

Το υπουργείο Υγείας προχωρά σε ενιαία λίστα χειρουργείων για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και σε δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων. 

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, το οποίο τέθηκε χθες, Τρίτη (19/09/2023) σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνεται η δημιουργία ενιαίας λίστας χειρουργείων για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Η ρύθμιση προωθείται στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΕΣΥ, της προστασίας της ισότητας, της διαφάνειας και των δικαιωμάτων των ασθενών, του εκσυγχρονισμού της κατάρτισης, τήρησης, οργάνωσης και λειτουργίας της λίστας χειρουργείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, της ανάγκης για προγραμματισμό και οργάνωση των χειρουργείων. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα αρχειοθέτησης (μέσω διαδικτύου) ενιαίας πανελλαδικά λίστας χειρουργείων με στόχο την κεντρική διαχείριση των υφιστάμενων διακριτών λιστών χειρουργείων των νοσοκομείων και την προτυποποίηση των διαδικασιών.

Η τροποποιούμενη διάταξη σκοπεύει μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής να καταρτίζονται, οργανώνονται και παρακολουθούνται σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας τα περιστατικά ασθενών που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, ώστε να επιτευχθεί σημαντική μείωση αναμονής των ασθενών και να παρέχεται η δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης των δεδομένων για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων με βάση την πραγματική εικόνα των λιστών. Παράλληλα, εισάγονται πλέον στη λίστα και τα έκτακτα/επείγοντα περιστατικά, ώστε να απεικονίζεται ορθά και σε πραγματικές συνθήκες ο ακριβής αριθμός των χειρουργείων.

Βασικοί όροι για την κατάρτιση της λίστας αποτελούν η αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς και του δυνατού χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς. Η αξιολόγηση γίνεται με ιατρική τεκμηρίωση από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων, καθώς και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Ο ασθενής ενημερώνεται αμελλητί για την ημερομηνία της επέμβασης όταν εντάσσεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων. Από την Ενιαία Λίστα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά τα οποία έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Τα νοσοκομεία υποχρεούνται να δηλώνουν σε υποσύστημα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία που διενεργούνται.

Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. αναλαμβάνει το σχεδιασμό, την υλοποίηση, την οργάνωση της μετάπτωσης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων, την τήρηση υπό συνθήκες που διασφαλίζουν την ακεραιότητα, την εμπιστευτικότητα και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων και κάθε άλλο θέμα, που αφορά στην ομαλή λειτουργία του συστήματος αρχειοθέτησης της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων, τηρώντας τις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Εντοπισμός των ελλείψεων φαρμάκων

Στο ίδιο σχέδιο νόμου, περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά. Σκοπός της προτεινόμενης διάταξης είναι η αύξηση της διαφάνειας κατά μήκος ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, ο έγκαιρος εντοπισμός και η πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία φορείς, φυσικά και νομικά πρόσωπα, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταχωρίζουν τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν στη διακίνηση και την πώληση των φαρμάκων στο νέο αυτό σύστημα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί έλεγχος και παρακολούθηση της διακίνησης των φαρμάκων στην χώρα με σκοπό την κάλυψη των ελλείψεων αυτών και των αναγκών των ασθενών.

Τέλος, για τους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες προβλέπεται η δυνατότητα, για τους ασφαλισμένους οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών του ν. 3816/2010, να λαμβάνουν τα φάρμακα κατ’ οίκον, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφοράς.

Σχετικές ειδήσεις