ΥΓΕΙΑ

Αλλαγές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ - Από 1/1/24 η αποστολή φαρμάκων κατ' οίκον

φαρμακείο ΕΟΠΥΥ
Ρύθμιση για την αποστολή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους
INTIME NEWS

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε την Τετάρτη (04/10/2023) από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τις «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις» καθώς και οι δύο υπουργικές τροπολογίες.

Επί της Αρχής και στο σύνολο του νομοσχεδίου «υπέρ» ψήφισε η ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης το καταψήφισαν. Η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που αφορά την προμήθεια και διάθεση μονοκλωνικών αντισωμάτων και την παράταση ισχύος των συμβάσεων μίσθωσης έργου για την κάλυψή των αναγκών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ψηφίσθηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη, ενώ με «παρών» τοποθετήθηκαν ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας.

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την ομιλία του σημείωσε ότι αυτό ήταν το δεύτερο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή από την αρχή της θητείας του. Σε λίγες μέρες θα κατατεθεί και τρίτο νομοσχέδιο που θα βγει στη διαβούλευση για τη δημιουργία 17 μονάδων αυξημένης φροντίδας για τα εγκεφαλικά.

«Φέραμε στο Υπουργικό Συμβούλιο και ήδη τρέχουμε το θέμα του ΕΚΑΒ και τον εκσυγχρονισμό του. Και είχαμε μια συζήτηση εδώ το καλοκαίρι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θυμάστε που λέγατε για τους πυροσβέστες και τους στρατιωτικούς και τους οδηγούς κλπ.; Σας παρακαλώ πολύ να κάνετε μια έρευνα στις τοπικές κοινωνίες να δείτε αυτοί οι άνθρωποι, οι επαγγελματίες στρατιωτικοί, οι οδηγοί, τι προσέφεραν στις τοπικές κοινωνίες και πόσο αμβλύνθηκαν τα προβλήματα, δεν λύθηκαν πλήρως. Ή οι μηχανές ΕΚΑΒ που στείλαμε στη Σύρο, στη Νάξο και σε διάφορα άλλα νησιά πόσο άλλαξαν το τοπίο των πρώτων βοηθειών στις περιοχές αυτές.

Για τις ρυθμίσεις του νέου νόμου αλλά και την τροπολογία, ο κ. Χρυσοχοΐδης, τόνισε: «Δεύτερο ζήτημα, το θέμα που σχετίζεται με την τροπολογία για τα αντιικά φάρμακα. Έχει έρθει στη Βουλή, ήρθε πράξη νομοθετικού περιεχομένου από την υπηρεσιακή Κυβέρνηση η οποία προμηθεύτηκε κατά τη διάρκεια των εκλογών, έναν αριθμό αντιικών και ήρθε εδώ και έγινε νόμος, εδώ το ψηφίσαμε. Κάποιες χώρες στην Ευρώπη συμμετέχουν στο Join Procurement. Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε αυτό, αλλά δεν έχει καμιά σημασία, η ίδια τιμή είναι των φαρμάκων, δεν έχει καμιά διαφορά. Σύμβαση γίνεται, στο Ελεγκτικό Συνέδριο πάει, από την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων παίρνει άδεια, δεν υπάρχει κάτι το οποίο να σκιάζει και να κάνουμε εδώ συζητήσεις. Τώρα είπατε κάτι, άκουσα την Ελληνική Λύση να λέει ότι δεν χρειάζονται λέει τα αντιικά διότι δεν έχουμε Covid. Κάνετε λάθος, 2.500 αντιικά φάρμακα την εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων πολύ μεγάλη. Και όπως ξέρετε αυτά τα φάρμακα τα παίρνουν άνθρωποι οι οποίοι είναι ευάλωτοι ή είναι από μια ηλικία και πάνω. Και πραγματικά κατά τους γιατρούς, κατά τον ΕΜΑ τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων πρέπει να χορηγούνται.

Τρίτο ζήτημα, υπάρχουν μια σειρά από ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο που αφορούν στη λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας. Τη λίστα χειρουργείου. Σας εξήγησε προηγουμένως ο κύριος Θεμιστοκλέους ως έμπειρος γιατρός πώς θα λειτουργήσει όλη αυτή η υπόθεση. Κυρίως είναι θέμα διαφάνειας και είναι και θέμα εξυπηρέτησης των πολιτών.

Και μια άλλη ακόμα πολύ σημαντική ρύθμιση που σχετίζεται με την αποστολή φαρμάκων, ακριβών φαρμάκων, των φαρμάκων υψηλού κόστους, τα ΦΥΚ, όπως λέγονται, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όπου ξεροσταλιάζουν άνθρωποι άρρωστοι έξω από τα φαρμακεία για να πάρουν το φάρμακό τους. Πολλά από αυτά τα φάρμακα είναι πανάκριβα, πολλά από αυτά τα φάρμακα είναι και ευαίσθητα, γιατί χρειάζονται ψυγείο. Θέλουν ειδικές συσκευασίες. Όλα αυτά λοιπόν θα αποστέλλονται στο σπίτι του κάθε πολίτη ή στο νοσοκομείο ή όπου πρόκειται να κάνει μια θεραπεία, μια χημειοθεραπεία και ούτω καθ’ εξής. Από 1/1/24 αυτό θα εφαρμοστεί από τον ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε περίπου 120.000 άνθρωποι να απαλλαγούν από αυτή την ταλαιπωρία, την οποία υφίστανται και στην υγεία τους, αλλά και στην αξιοπρέπειά τους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις