ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Η αλλαγή στους εμβολιασμούς - Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Κορονοϊός: Η αλλαγή στους εμβολιασμούς - Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και σε πολίτες που για δικούς τους λόγους θέλουν να εμβολιαστούν, απευθύνεται η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού. 

Από τους μαζικούς εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, περνάμε στους στοχευμένους. Ακολουθώντας τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει σε επιλεγμένες κατηγορίες να εμβολιαστούν: στους πολίτες άνω των 60 ετών, σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, στους ανοσοκατεσταλμένους, στις έγκυες και στους επαγγελματίες υγείας. Η σύσταση για τα παιδιά, απευθύνεται και πάλι σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και όχι σε υγιή παιδιά. Βεβαίως, υγιή άτομα ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, εφόσον το επιλέξουν μπορούν να εμβολιαστούν.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας (16/10/2023), εάν εμβολιαστεί ο πληθυσμός των παραπάνω ομάδων σε κάθε χώρα, τότε θα μειωθούν κατά 30% οι νοσηλείες σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ευρωπαϊκού κέντρου ελέγχου και πρόληψης νόσων (ECDC).

Το σχήμα εμβολιασμού με το επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι μία δόση, εφόσον έχει προηγηθεί πλήρης εμβολιασμός (3 δόσεις). Επίσης, θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον διάστημα 3 μηνών από νόσηση με Covid-19 ή από προηγούμενη δόση εμβολιασμού. Η περιεκτικότητα του εμβολίου διαφοροποιείται για βρέφη και νήπια, για παιδιά έως 11 ετών, ενώ για εφήβους 12 ετών και άνω και ενήλικες είναι ίδια.

Η χώρα μας έχει 1,6 εκατ. δόσεις εμβολίων διαθέσιμες και υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον προμήθεια, εάν υπάρξει ανάγκη. Καλώντας, τέλος, και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, τους πολίτες να εμβολιαστούν, τόνισε ότι κάθε φορά που νοσούμε με Covid-19, αυξάνει ο κίνδυνος για την εμφάνιση ή επιδείνωση χρόνιων νοσημάτων.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για ραντεβού για εμβολιασμό ανοίγει σήμερα. Οι εμβολιασμοί για ενήλικες και εφήβους ξεκινούν επίσης σήμερα, ενώ για τα παιδιά από τις 23 Οκτωβρίου.