ΥΓΕΙΑ

Προσωπικός γιατρός: Νέο πλαίσιο λειτουργίας και κίνητρα στους νέους γιατρούς

προσωπικός γιατρός
Οι εγγεγραμμένοι γιατροί ως προσωπικοί γιατροί είναι 3.448
INTIME NEWS

Σε αύξηση του αριθμού των παθολόγων και γενικών ιατρών στη χώρα μας, στοχεύει το υπουργείο Υγείας.

Τη στρατηγική παροχής κινήτρων στους νέους γιατρούς και το νέο πλαίσιο λειτουργίας του προσωπικού ιατρού, θα ανακοινώσει την Παρασκευή (20/10/2023), η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ήδη σήμερα, στο Υπουργικό Συμβούλιο, η κυρία Αγαπηδάκη παρουσίασε τις παρεμβάσεις βελτίωσης και ενίσχυσης του θεσμού του προσωπικού γιατρού, στις οποίες θα προχωρήσει το υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε «ιδιαίτερη μνεία» στις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας. «Φαίνεται ότι σε κάθε Υπουργικό Συμβούλιο έχουμε να συζητήσουμε κρίσιμα θέματα για ένα πεδίο πολιτικής το οποίο, εξάλλου, αποτέλεσε κεντρική μας προτεραιότητα και για το οποίο είχαμε δεσμευτεί επανειλημμένως προεκλογικά ότι θα κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις. Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το Υπουργείο για να ενισχύσουμε τη δεξαμενή των παθολόγων και των γενικών μας γιατρών που θα μπορούν να επιτελούν και χρέη προσωπικού γιατρού, αλλά και τη δρομολόγηση επιπλέον προσλήψεων, 6.500 στο ΕΣΥ, από τις 10.000 που περιλαμβάνει το πρόγραμμά μας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι o θεσμός του προσωπικού γιατρού δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως με τα κίνητρα και αντικίνητρα που είχαν προβλεφθεί για τους πολίτες, καθώς στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν υπάρχουν διάθεσιμοι γιατροί στο σύστημα για να καλύψουν τον πληθυσμό. Αυτό το πρόβλημα θα επιχειρήσει να διορθώσει τώρα, το υπουργείο Υγείας.

Συνολικά, οι δικαιούχοι πολίτες που έχουν εγγραφεί ανέρχονται σε ποσοστό 55%. Οι εγγεγραμμένοι γιατροί ως προσωπικοί γιατροί είναι 3.448, εκ των οποίων οι 2.218 ανήκουν σε δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οι 1.230 είναι ιδιώτες που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ.