ΥΓΕΙΑ

Χρυσοχοΐδης: Προτεραιότητα η ανασύνταξη του ΕΚΑΒ - Έξι νέες βάσεις αεροδιακομιδών

EKAB
Στόχος είναι τα ασθενοφόρα να προσεγγίζουν στο κατεπείγον περιστατικό μέσα σε 7 λεπτά
INTIME NEWS

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας, το οποίο θα φροντίζει όλους τους Έλληνες» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να αναμορφωθεί ο χώρος της υγείας, μίλησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», την Παρασκευή (10/11/2023). Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, μία από τις πρώτες πολιτικές που προωθούνται είναι η ανασύνταξη του ΕΚΑΒ.

Γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης με προσωπικό, είπε ο Υπουργός, ώστε να γίνει «η πλήρης ανασύνταξή του και να μπορέσει να ανταποκριθεί στα αυξημένα και κρίσιμα περιστατικά». Στόχος είναι τα ασθενοφόρα να προσεγγίζουν στο κατεπείγον περιστατικό μέσα σε 7 λεπτά. «Επιχειρούμε να ανασυντάξουμε το ΕΚΑΒ, γιατί είναι κρίσιμο και το καρδιακό επεισόδιο και το έμφραγμα και το εγκεφαλικό και το τραύμα. Επίσης, δεν έχουμε χώρους υποδοχής των τραυματιών στα νοσοκομεία. Γι’ αυτά όλα υπάρχουν επιστημονικές φόρμες που ετοιμάζουμε, ενώ ετοιμάζουμε τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε διάφορα νοσοκομεία και θα φτιάξουμε 16 κέντρα τραύματος σε όλη τη χώρα και 19 ΜΑΦ για τα εγκεφαλικά» ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στο σύστημα αεροδιακομιδών επισημαίνοντας πως γίνονται 2.500 αεροδιακομιδές τον χρόνο, λόγω των αυξημένων αναγκών της νησιωτικής Ελλάδας και για τον λόγο αυτό «προχωράμε στη δημιουργία επιπλέον 6 βάσεων ελικοπτέρων σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως προς τη Νότια και τη νησιωτική Ελλάδα».

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, επίσης, πως υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στη Λάρισα. «Έχουν δημιουργηθεί τρεις θέσεις γιατρών για τη ΜΕΘ Παίδων στη Λάρισα. Ελπίζω σε 4 μήνες από σήμερα να λειτουργεί».

Σε ό,τι αφορά στις ελλείψεις σε προσωπικό ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη περίπου 3.500 προσλήψεις νοσηλευτών και 800 ιατρών. Ενώ μέσα στο 2024 θα προκηρυχθούν προσλήψεις για 1.500 γιατρούς και 3.000 νοσηλευτές και επιπλέον 1.000 άτομα λοιπό προσωπικό».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τη φροντίδα των ασθενών με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα, τόνισε πως κύριο μέλημα είναι «φροντίδα για όλους». «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας που θα φροντίσει όλους τους Έλληνες. Δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία, αλλά αφορά συνολικά το θέμα της δημόσιας υγείας, γιατί πολλοί συμπολίτες μας πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Είναι θέμα περίθαλψης και φροντίδας. Το θέμα της άνοιας δεν είναι θέμα νοσοκομείου, επαναλαμβάνω είναι ζήτημα φροντίδας των ανθρώπων» κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις