ΥΓΕΙΑ

Τετράωρη στάση εργασίας στο ΕΚΑΒ - Ζητούν παράταση συμβάσεων ενός έτους για τους επικουρικούς

EKAB
Για κατάρρευση του ΕΚΑΒ πανελλαδικά, προειδοποιούν οι εργαζόμενοι
INTIME NEWS

Σε στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 προχωρούν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, τη Δευτέρα (04/12/2023). 

Έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα το Σωματείο εργαζομένων του ΕΚΑΒ, ζητώντας να δοθεί τέλος στην ομηρία του επικουρικού προσωπικού. Ο λόγος είναι ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που έχει τεθεί προς διαβούλευση, προβλέπεται η παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού για έξι μήνες, έως και τις 30/6/2024, αντί για ένα έτος όπως είχε ενημερώσει ο Υπουργός Υγείας, δηλαδή έως και 31/12/2024, τονίζει το Σωματείο.

«Οι διασώστες πληρώματα ασθενοφόρου του Ε.Κ.Α.Β. που προσλήφθηκαν ως επικουρικοί από την αρχή αλλά και κατά την διάρκεια της πανδημίας covid-19 βοήθησαν τα μέγιστα για να μην καταρρεύσει το Ε.Κ.Α.Β. και κατ’ επέκταση όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την πρωτόγνωρη πανδημική κρίση. Οι διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. πραγματοποίησαν αλλά και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να εκτελούν χιλιάδες διακομιδές ασθενών με covid-19 είτε διασωληνωμένων, είτε νοσούντων προς μονάδες εντατικής θεραπείας και κλινικές covid σε όλη την χώρα δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή σε αυτούς τους ανθρώπους. Παράλληλα οι επικουρικοί συνάδελφοι κάλυψαν και συνεχίζουν να καλύπτουν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στο Ε.Κ.Α.Β. λόγω μη έκδοσης προκηρύξεων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά της Πολιτείας σε αυτούς τους εργαζόμενους που ήρθαν στο Ε.Κ.Α.Β. εν μέσω πανδημίας να βοηθήσουν τον δοκιμαζόμενο χώρο της Υγείας και να μην αναγνωρίζεται η προσφορά τους και η αναγκαιότητα της παραμονής τους στο Ε.Κ.Α.Β» αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Το σωματείο ζητεί την τροποποίηση του άρθρου για επέκταση των συμβάσεων των επικουρικών εργαζομένων για ένα έτος έως 31/12/2024 και προειδοποιεί ότι αν ισχύσει η εξάμηνη παράταση, «από την επόμενη μέρα το Ε.Κ.Α.Β. θα διαλυθεί πανελλαδικά αφού θα σταματήσουν να εργάζονται 700 επικουρικοί διασώστες που αποτελούν μεγάλο μέρος του συνολικού προσωπικού. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι η περιβόητη προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό στην Υγεία ήδη κωλυσιεργεί για δύο χρόνια τουλάχιστον και ζητούμε άμεσα την έκδοση προκηρύξεων για μόνιμο προσωπικό 800 ατόμων όπως έχει εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός».

Στη σημερινή γενική συνέλευση, θα παρθεί απόφαση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. «Σας καλούμε άμεσα για άμεσες ενέργειες εκ μέρους σας ώστε να διορθωθεί η αδικία και να μην υπάρξουν τραγικές συνέπειες για την επιχειρησιακή λειτουργία του Ε.Κ.Α.Β. και κίνδυνος για την ζωή χιλιάδων ασθενών» καταλήγουν οι εργαζόμενοι.

Σχετικές ειδήσεις