ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ: Κινητοποίηση για την προστασία των παιδιών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις

Παίδων Αγία Σοφία
Οι φορείς ζητούν υψηλής ποιότητας παιδιατρική περίθαλψη
INTIME NEWS

Συγκέντρωση στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» την Κυριακή (03/12/2023) από γονείς, πάσχοντες, υγειονομικούς. 

Τους κινδύνους για τα παιδιά με αναπηρία, χρόνες παθήσεις, μεσογειακή αναιμία κ.α. από την υποθεραπεία και τις υπομεταγγίσεις -μεταξύ άλλων- θέλουν να αναδείξουν με την κινητοποίηση που πραγματοποιούν την Κυριακή (03/12/2023) σύλλογοι γονέων παιδών ΑμεΑ, χρονίων πασχόντων και υγειονομικοί, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ.

Αρχικά θα συγκέντρωθούν στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», στις 10:30, και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή, με τα πόδια και με αυτοκίνητα για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν. Στη συγκέντρωση θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πρόκειται για «συγκέντρωση διεκδίκησης και αγώνα, ενάντια στη διάλυση της παιδιατρικής περίθαλψης, των παιδιατρικών νοσοκομείων, του νέου ΕΣΥ και της εμπορευματοποίησης της υγείας, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών μας, ιδιαίτερα των παιδιών με χρόνιες παθήσεις» σημειώνουν στο κάλεσμά τους οι: Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, Σύλλογος Θαλασσαιμική Ενότητα του ΓΝΑ «Γεννηματάς», 5μελή Επιτροπή ΕΙΝΑΠ «Αγία Σοφία», ΔΑΣ Εργαζομένων «Αγία Σοφία», Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ΑΣΑμεΑ «Κεραυνός» και Σύλλογος Φίλων Ασθενών με πρωτοπαθείς Ανοσοεπάρκειες και Παιδιατρικής Ανοσολογίας «Αρμονία». Στην κινητοποίηση καλούν, επίσης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από καρδιοπάθειες και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Οι φορείς που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, ζητούν: «Να τελειώσουν οι υπομεταγγίσεις των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία στο Παίδων "Αγία Σοφία", καθώς και της υπόλοιπης χώρας, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μας και την κοινωνική αξιοπρέπειά μας.

- Υψηλής ποιότητας παιδιατρική περίθαλψη, ολόπλευρη στήριξη των παιδιών με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

- Μαζικές προσλήψεις γιατρών, παιδιάτρων, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σχολικούς νοσηλευτές και κοινωνικούς επιστήμονες σε όλα τα σχολεία αλλά και προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας.

- Ολόπλευρη στήριξη και ανάπτυξη των μονάδων μεσογειακής αναιμίας του "Αγία Σοφία", αλλά και των άλλων νοσοκομείων.

- Οργάνωση του κεντρικού συστήματος διαχείρισης του αίματος από το ΕΚΕΑ. Μαζικές προσλήψεις στις αιμοδοσίες και στο ΕΚΕΑ, για να διευκολυνθούν οι αιμοδότες, να αναπτυχθούν προγράμματα ενημέρωσης και εθελοντικής αιμοδοσίας, καθώς και καλύτερης διαχείρισης του αίματος.

- Όχι στη διάλυση του τμήματος ανοσοανεπάρκειας του νοσοκομείου "Αγία Σοφία" και της ΩΡΛ κλινικής.

- Όχι στην ιδιωτικοποίηση του παιδοογκολογικού.

- Να μπει τέρμα στις τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία, εξετάσεις και θεραπείες.

- Ανάπτυξη δημόσιων κέντρων αναφοράς στα δημόσια παιδιατρικά και γενικά νοσοκομεία για τις χρόνιες παθήσεις και τις σπάνιες ασθένειες.

- Δημόσια κέντρα αποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα.

- Να δημιουργηθούν επιτέλους κλινικές αποκατάστασης για παιδιά στα δημόσια παιδιατρικά και τα άλλα νοσοκομεία.

- Καμία πληρωμή για εξετάσεις και θεραπείες στα πρωινά ή απογευματινά ιατρεία ή στα εργαστήρια, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι. Δωρεάν παροχή αναλώσιμων υλικών για κάθε ανασφάλιστο πάσχοντα.

- Δωρεάν σε όλα τα παιδιά με αναπηρία, όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά βοηθήματα και προθέσεις, αναγκαία για την εκπαίδευση την αποκατάσταση, την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής».

Σχετικές ειδήσεις