ΥΓΕΙΑ

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ

ΠΟΕΔΗΝ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας
INTIME NEWS (αρχείου)

Πεντάωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ και προνοιακές μονάδες, την Παρασκευή (08/12/2023).  

Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, διεκδικούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το ΕΚΑβ και τους εποπτευόμενους από το υπουργείο Υγείας οργανισμούς.

Στο πλαίσιο της πεντάωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας (10:00 - 15:00) που πραγματοποιεί σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ, οι εργαζόμενοι στην υγεία πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας. Στην περιφέρεια έχουν προγραμματιστεί, επίσης, τοπικές κινητοποιήσεις στις Υγειονομικές Περιφέρειες και στα νοσοκομεία.

«Εφέτος το χειμώνα δουλεύουμε στα νοσοκομεία με 3.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι, λόγω μαζικών αποχωρήσεων και μηδενικών προσλήψεων. Το κύμα φυγής πέραν των άλλων αιτιών (χαμηλοί μισθοί, συνεχής κοροϊδία με την ένταξη στα ΒΑΕ, δυσμενείς συνθήκες εργασίας) ενισχύεται από την άρνηση της κυβέρνησης για την απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων» τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

«Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που δόθηκε στη διαβούλευση προβλέπονται διατάξεις – κοροϊδία για τους συμβασιούχους εργαζόμενους. Οι επικουρικοί ανανεώνονται για έξι μήνες, οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές για δύο μήνες (χωρίς να εντάσσονται στο επικουρικό προσωπικό που ζητήσαμε), οι συνάδελφοι που ήρθαν προς αντικατάσταση των ανεμβολίαστων για τρεις μήνες, οι προνοιακοί υπάλληλοι που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας για τρείς μήνες και οι 6.000 συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου, στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης για τρεις μήνες και παράλληλα συνεχίζονται οι διαγωνισμοί για την εκχώρηση των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους. Μάλιστα τέλος του χρόνου πάρα πολλά νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς και οι συνάδελφοι ΣΟΧ παρότι θα έχουν ενεργείς συμβάσεις θα απολυθούν και θα εγκατασταθούν οι εργολάβοι που προσφέρουν συνθήκες μεσαίωνα στους εργαζόμενους» προσθέτει η Ομοσπονδία.

Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί: «Εάν δεν θέλει η κυβέρνηση, ο τελευταίος συμβασιούχος να κλείσει την πόρτα του ΕΣΥ, εάν δεν θέλει να αναστείλουν τη λειτουργία τους τμήματα και μονάδες ζωτικής σημασίας στα νοσοκομεία, να τροποποιήσει τη διάταξη όχι στις αρχικές δεσμεύσεις για ένα χρόνο παράταση των συμβασιούχων που το θεωρούμε αυτονόητο ότι θα το πράξει, αλλά για την απευθείας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (ΟΑΕΔ, επικουρικών, ειδικευόμενων νοσηλευτών, συμβασιούχων προς αντικατάσταση ανεμβολίαστων, ΣΟΧ, συμβασιούχων πρόνοιας κ.α)».

Σχετικές ειδήσεις