ΥΓΕΙΑ

Συνάντηση ΠΟΕΔΗΝ - Θεμιστοκλέους: Παράταση ενός χρόνου στις συμβάσεις επικουρικού προσωπικού

Υπουργείο Υγείας
Οι χιλιάδες συμβασιούχοι και επικουρικοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες
INTIME NEWS

Με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία που κατέληξε στη Βουλή, ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση των υγειονομικών στο πλαίσιο της πεντάωρης στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ, την Παρασκευή (08/12/2023).

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας και όλους τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υγείας διεκδικούσαν τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που υπηρετούν στις δημόσιες δομές υγείας.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, στον οποίο τέθηκαν τα αιτήματα της κινητοποίησης. Ο κ. Θεμιστοκλέους αρνήθηκε να δεσμευθεί για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Για το επικουρικό προσωπικό, ειδικότερα, είπτε ότι οι συμβάσεις θα ανανεωθούν για ένα χρόνο, μέχρι 31/12/2024. Για τους εργαζομενους που αντικαθιστούσαν μη εμβολιασμένο προσωπικό, παραμένει το τρίμηνο της ανανέωσης. Για τους ειδικευόμενους νοσηλευτές της Επείγουσας και Εντατικής Θεραπείας παραμένει το δίμηνο της ανανέωσης, αλλά προετοιμάζεται η κάλυψη των θέσεων από άλλους νοσηλευτές που θέλουν να εκπαιδευτούν από το καινούριο πρόγραμμα. Η ΠΟΕΔΗΝ προσπαθεί για την ένταξή τους στο επικουρικό προσωπικό.

Αναφορικά με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), η ΠΟΕΔΗΝ ζήτησε την ανανέωση των συμβάσεων για ένα έτος, εκδίωξη των εργολάβων και δυνατότητα στα νοσοκομεία να υπογράψουν νέες ΣΟΧ. Ο υφυπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι το δημόσιο συμφέρον είναι να εκδιωχθούν οι εργολάβοι και διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Ως προς τους 4.000 εργαζόμενους με προγράμματα ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ), η Ομοσπονδία ζήτησε ένταξή τους στο επικουρικό προσωπικό, το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας την ανανέωση του προγράμματος για ένα έτος. Τέλος, για το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, η ΠΟΕΔΗΝ ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, πριν από την υπογραφή της πρότασης αναμόρφωσης του επιδόματος που συνέταξε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σχετικές ειδήσεις