ΥΓΕΙΑ

Μικροοργανισμοί συσχετίζονται με τις ρυτίδες και τη γήρανση - Νέα μελέτη για το μικροβίωμα

γήρανση
Πρόκειται για πρωτοποριακή έρευνα στον εντοπισμό νέων βιοδεικτών
AP

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, το δέρμα τους τείνει να γίνεται πιο ξηρό και να εμφανίζει ρυτίδες. Οι επιπτώσεις της ηλικίας και εξωτερικών παραγόντων, όπως η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, είναι γνωστές και τεκμηριωμένες επιστημονικά.

Μια νέα μελέτη, όμως, έρχεται να αναδείξει το ρόλο του μικροβιώματος τους δέρματος (το σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν στο δέρμα) στην εμφάνιση ρυτίδων. Την έρευνα διεξήγαγαν επιστήμονες του Κέντρου Καινοτομίας Μικροβιώματος (CMI) στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο (UC San Diego) και της L'Oréal Research and Innovation.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συσχετίζει μικροοργανισμούς και όχι μόνο την ηλικία, με τα σημάδια γήρανσης και την υγεία του δέρματος. Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια 13 μελετών που είχε πραγματοποιήσει η L'Oréal στο παρελθόν, με τη συμμετοχή πάνω από 650 γυναικών, ηλικίας 18 - 70 ετών.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι τύποι μικροοργανισμών στο δέρμα μας αλλάζουν αρκετά προβλέψιμα με την ηλικία», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Se Jin Song, Διευθυντής Έρευνας του CMI. «Το δέρμα μας αλλάζει επίσης φυσιολογικά με την ηλικία. Για παράδειγμα, αποκτούμε ρυτίδες και το δέρμα μας ξηραίνει. Αλλά υπάρχει ποικιλία στο πώς φαίνεται αυτό στους ανθρώπους—πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που το δέρμα τους φαίνεται νεότερο ή μεγαλύτερο από πολλούς άλλους στην ηλικία τους. Χρησιμοποιώντας προηγμένες στατιστικές μεθόδους, καταφέραμε να ξεχωρίσουμε τους μικροοργανισμούς που σχετίζονται με αυτούς τους τύπους σημαδιών γήρανσης του δέρματος, όπως οι ρυτίδες στα μάτια, από εκείνα που σχετίζονται απλώς με τη χρονολογική ηλικία».

«Πρόκειται για πρωτοποριακή έρευνα στον εντοπισμό νέων βιοδεικτών που συνδέονται με ορατά σημάδια γήρανσης, όπως οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας). Σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη τεχνολογιών για πιο υγιές, πιο νεανικό δέρμα» δήλωσε ο επίσης συγγραφέας της μελέτης Qian Zheng, επικεφαλής Προηγμένης Έρευνας Β. Αμερικής της L'Oréal.

Σχετικές ειδήσεις