ΥΓΕΙΑ

Τέσσερα απρόσμενα οφέλη από το εμβόλιο κατά της γρίπης

γρίπη
Οφέλη πέρα από την άμυνα ενάντια σε πυρετό, κόπωση, ρίγη.
AP

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης προλαμβάνει εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως κάθε χρόνο, μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους από επιπλοκές του ιού, που είναι πιο συχνές μεταξύ των ηλικιωμένων. 

Επίσης, μειώνει τις νοσηλείες λόγω επιπλοκών υποκείμενων νοσημάτων, που μπορεί να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια της λοίμωξης από γρίπη. Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που διεξήχθη το 2021, οι ενήλικες που εμβολιάστηκαν είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από γρίπη σε σύγκριση με εκείνους που δεν εμβολιάστηκαν.

Τα στοιχεία, όμως, δείχνουν και άλλα οφέλη πέρα από την άμυνα ενάντια σε πυρετό, κόπωση, ρίγη και πόνους. «Στην πραγματικότητα οπλίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να αποκρούσει και άλλα προβλήματα» υποστηρίζει η Dr. Michelle Barron, διευθύντρια πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων για το UCHealth στο Κολοράντο των ΗΠΑ, μιλώντας στο AARP. Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί επίσης να ωφελήσει τον οργανισμό με τους εξής τρόπους:

1. Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Στο παρελθόν έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι τα εμβόλια κατά της γρίπης μπορεί να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από την άνοια. Μια πρόσφατη έρευνα από την Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth του Χιούστον έρχεται να ισχυροποιήσει την υπόθεση αυτή.

«Ο εμβολιασμός είναι ο ορθός τρόπος για να προστατευθείτε από τη γρίπη και άλλες λοιμώξεις», λέει ο Paul E. Schulz, M.D., καθηγητής νευρολογίας και διευθυντής του Κέντρου Νευρογνωστικών Διαταραχών στην Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth Houston. «Τώρα βλέπουμε ότι υπάρχει επίσης το πιθανό όφελος από τον εμβολιασμό στη μείωση του κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ».

Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, συνέκρινε περισσότερα από 47.000 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης με μια ομάδα 80.000 ατόμων που δεν είχαν εμβολιαστεί. Όσοι έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ σε μια περίοδο τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με τον Dr. Avram S. Bukhbinder, έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, νευρολόγο στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, το εμβόλιο καταπολεμά τη φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς εγκεφαλικές αλλαγές. «Όταν κάνουμε αυτά τα εμβόλια, μας βοηθούν να παράγουμε αντισώματα στο συγκεκριμένο παθογόνο, τον ιό της γρίπης. Αλλά μπορεί επίσης να τροποποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό είτε στον καθαρισμό του αμυλοειδούς και των πρωτεϊνών ταυ (που δημιουργούν τις χαρακτηριστικές για το Αλτσχάιμερ πλάκες στον εγκέφαλο), είτε αποτρέποντας τη συσσώρευση αυτών των πρωτεϊνών εξαρχής».

2. Προστατεύει την καρδιά

Η γρίπη αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο όχι μόνο μέσω επιπλοκών αλλά άμεσα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνεται έξι έως δέκα φορές μέσα τις πρώτες επτά ημέρες από την εκδήλωσή της. Μάλιστα, η λοίμωξη από γρίπη μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, ακόμη και σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο και επίσης να συμβάλει στην πρόληψη επαναλαμβανόμενων καρδιακών επεισοδίων σε καρδιαγγειακούς ασθενείς.

Μια μελέτη του 2022 με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, έδειξε ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου στους 12 μήνες μετά τον εμβολιασμό. Τα εμβολιασμένα άτομα υψηλού κινδύνου με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο είχαν 45% μείωση του κινδύνου μείζονος καρδιαγγειακού επεισοδίου και 56% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο τον επόμενο χρόνο.

«Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να αλληλεπιδράσει με το ανοσοποιητικό σύστημα και τις φλεγμονώδεις διεργασίες του σώματος για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των πλακών που μπορεί να υπάρχουν στα αιμοφόρα αγγεία, αποτρέποντας έτσι τη ρήξη αυτών των πλακών και την πρόκληση περαιτέρω προβλημάτων» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Dr. Bahar Behrouzi Homa.

3. Περιορίζει τις επιπλοκές από άλλες χρόνιες παθήσεις

Όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, έτσι και ορισμένες χρόνιες παθήσεις κάνουν τους ασθενεις πιο ευάλωτους στη γρίπη και τις επιπτώσεις της. Για άτομα με διαβήτη ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφευχθεί η επιδείνωση αυτών των υποκείμενων προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και του Ιατρικού Κέντρου Βετεράνων στη Μινεάπολη των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν στο Annals of Internal Medicine, άτομα με αναπνευστικές νόσους που εμβολιάστηκαν είχαν 52% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για πνευμονία ή γρίπη και 70% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτές τις ασθένειες κατά τη διάρκεια τριών περιόδων γρίπης (τρία χρόνια).

Επίσης, μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι όταν άτομα με διαβήτη έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο, μείωσαν τις πιθανότητες να νοσηλευτούν κατά σχεδόν 80% κατά τη διάρκεια των δύο περιόδων γρίπης που μελετήθηκαν.

4. Το αντιγριπικό εμβόλιο συμβάλλει στη μακροζωία

Το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της διάρκειας ζωής. Σε μια πρόσφατη μελέτη από το Τορόντο, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 54.000 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που είχαν ελεγχθεί για γρίπη μεταξύ 2010 και 2016. Διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν το εμβόλιο, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιοδήποτε αιτία κατά την πολυετή περίοδο παρακολούθησης.

«Σε μεγάλες βάσεις δεδομένων από το Οντάριο, διαπιστώσαμε ότι τα εμβόλια κατά της γρίπης μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες θανάτου των ηλικιωμένων ενηλίκων έως και 34%», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Dr. Jeff Kwong, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Εμβολιασμών Πρόληψης Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Σχετικές ειδήσεις