ΥΓΕΙΑ

Στο νόμο για τα ναρκωτικά τα ζελεδάκια κάνναβης - Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ

κάνναβη
Ξεκινούν έλεγχοι στην αγορά
AP

Αποσύρονται από την αγορά προϊόντα που περιέχουν την ουσία εξαϋδροκανναβινόλη, γνωστά και ως «ζελεδάκια κάνναβης», τα οποία πωλούνταν και στα περίπτερα. 

Δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης για την υπαγωγή της ουσίας HHC (εξαϋδροκανναβινόλη) και τα παράγωγά της στο νόμο για τα ναρκωτικά. Την απαγόρευση της διάθεσής τους είχε προαναγγείλει ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ACTION 24.

«Μια από τις πρώτες μου αποφάσεις που υπέγραψα, ήταν να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα ζελεδάκια κάνναβης που πουλιούνται στα περίπτερα είναι επικίνδυνα και εμπεριέχουν ναρκωτική ουσία. Τα εντάξαμε στις ναρκωτικές ουσίες και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από όλα τα σημεία πωλήσεως, είναι παράνομα. Αυτά τα ζελεδάκια δεν είναι να τα παίρνουν τα παιδιά και να τα τρώνε σαν τσίχλες» είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας.

Η Κοινή Απόφαση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη κατατάσσει τη δραστική ουσία της εξαϋδροκανναβινόλης (HHC) και των παραγώγων αυτής στον Πίνακα Β΄ των ναρκωτικών, μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ναρκωτικών. Η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική, σύμφωνα με την οποία η ουσία αυτή συγκαταλέγεται στους Πίνακες Ναρκωτικών και τελεί υπό κρατικό έλεγχο.

Χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, το Βέλγιο, η Σουηδία είναι μερικές από τις οποίες έχουν πράξει αναλόγως, καθώς μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η ουσία αυτή έχει επικινδυνότητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Υπογραμμίζεται ότι τα περιστατικά δηλητηριάσεων, λιποθυμιών και ζάλης νέων και ανηλίκων, που σημειώθηκαν, συνέβαλαν στη λήψη της απόφασης αυτής.

Η απόφαση αυτή συνεπάγεται:

• Απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προϊόντων στο εμπόριο, στα οποία είναι ανιχνεύσιμη η ανωτέρω ουσία, δηλαδή σε περίπτερα, καταστήματα λιανικής κ.λπ..

• Υποχρεωτική για τους εμπόρους απόσυρση προϊόντων, στα οποία ανιχνεύεται η ουσία αυτή και κυκλοφορούν στην αγορά.

• Επέλευση ποινικών κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται με την απόφαση και δεν προβούν σε απόσυρση των προϊόντων αυτών.

Τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν ελέγχους με σκοπό την εξακρίβωση τήρησης του νέου πλαισίου και της ύπαρξης τυχόν παραβάσεων.

Σχετικές ειδήσεις