ΥΓΕΙΑ

Πάνω από 2,7 εκατ. αντιγριπικοί εμβολιασμοί έγιναν στα φαρμακεία

φαρμακείο
Ο μήνας με τους περισσότερους εμβολιασμούς ήταν ο Νοέμβριος
EUROKINISSI

Οι φαρμακοποιοί αποδεικνύονται οι κύριοι σύμμαχοι του αντιγριπικού εμβολιασμού, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών επέλεξε να εμβολιαστεί κατά της γρίπης στα φαρμακεία της γειτονιάς. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), μέχρι το τέλος Δεκέμβριου στα φαρμακεία είχαν διενεργηθεί 2.728.730 εμβολιασμοί κατά της εποχικής γρίπης. Σε ιατρεία εμβολιάστηκαν μόλις 12.270 άτομα.

Ο μήνας με τους περισσότερους εμβολιασμούς ήταν με διαφορά ο Νοέμβριος, όταν και δόθηκε η δυνατότητα οι πολίτες να εμβολιάζονται απευθείας στα φαρμακεία, χωρίς ιατρική συνταγή, με το συμβατικό εμβόλιο. Τον Δεκέμβριο η πορεία των εμβολιασμών παρουσίασε κάμψη, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το τελευταίο διάστημα οι εμβολιασμοί ανέκαμψαν.

Οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί συνεχίζονται, με τους επιστήμονες να καλούν ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 60 ετών, να εμβολιαστούν ακόμα και σήμερα, καθώς το επιδημικό κύμα της γρίπης διαρκεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η γρίπη εξακολουθεί να βρίσκεται στην επιδημική της φάση. Τέσσερις νέοι θάνατοι και οκτώ νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στον ΕΟΔΥ.

Συνολικά έχουν νοσηλευτεί 64 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ (32 άνδρες και 32 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 2 έως 89 έτη και διάμεση ηλικία 62 έτη) και έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι. Τα περιστατικά που κατέληξαν αφορούν 12 άνδρες και 5 γυναίκες, από 45 έως 96 ετών, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Σε όλες τις περιπτώσεις ανιχνεύτηκε ιός γρίπης τύπου Α. Πέντε από τα 17 στελέχη υποτυποποιήθηκαν και ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Συνολικά, έχουν τυποποιηθεί 215 στελέχη γρίπης, προερχόμενα από νοσοκομειακά δείγματα και από δείγματα της κοινότητας, εκ των οποίων τα 212 (99%) ήταν τύπου Α και 3 (1%) τύπου Β. Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 194 στελέχη τύπου Α. Τα 16 (8%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 178 (92%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Η επικράτηση του Α(Η1)pdm09, φέτος, ευθύνεται για τα πιο σοβαρά περιστατικά γρίπης με βαριά κλινικά συμπτώματα. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός προστατεύει από βαριά νόσηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σχετικές ειδήσεις