ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: 103 νέοι θάνατοι από κορονοϊό και 4 από γρίπη

κρούσματα
Οι νέες εισαγωγές για covid-19 ήταν 1.162
EUROKINISSI

Η έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV), για την εβδομάδα από τις 8 έως τις 14 Ιανουαρίου 2024.

Σημαντική μείωση παρουσιάζει η θετικότητα για κορονοϊό, σε σχέση με την
προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οι νέες εισαγωγές ήταν 1.162, μειωμένες κατά 27% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και κάτω από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023.

Οι νέες διασωληνώσεις ήταν 28 και παρουσίασαν επίσης μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες, κάτω και από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023. Οι ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 68.

Ωστόσο, αύξηση παρουσίασαν οι θάνατοι, φτάνοντας τους 103 την τελευταία εβδομάδα. Διάμεση ηλικία ήταν τα 84 έτη (εύρος 52-99 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023.

Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η JN.1 (44%) ακολουθούμενη από την EG.5 (31%).

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 9 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Η γρίπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε επιδημική φάση, ωστόσο η δραστηριότητά της παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Καταγράφηκαν 8 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 4 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Αναδρομικά δηλώθηκαν 7 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς και 2 θάνατοι.

Συνολικά έχουν νοσηλευτεί 64 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι. Επίσης, έχουν τυποποιηθεί 215 στελέχη γρίπης, προερχόμενα από νοσοκομειακά δείγματα και από δείγματα της κοινότητας, εκ των οποίων τα 212 (99%) ήταν τύπου Α και 3 (1%) τύπου Β. Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 194 στελέχη τύπου Α. Τα 16 (8%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 178 (92%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Ως προς τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), η θετικότητα στα δείγματα από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Γενικά, οι γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου) παρουσίασαν μείωση.