ΥΓΕΙΑ

Γιαννάκος: «Ασφυξία» στα νοσοκομεία - Ράντζα και διασπορά αναπνευστικών περιστατικών στις κλινικές

Μιχάλης Γιαννάκος
Ο Μιχάλης Γιαννάκος
EUROKINISSI

Προβλήματα στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας έχει φέρει η έξαρση των ιώσεων, λόγω του αυξημένου όγκου των πνευμονολογικών περιστατικών.  

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεία στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας, τα οποία «αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στη διαχείρηση των ασθενών με πνευμονολογικά και παθολογικά προβλήματα λόγω της εξαρσης των ιώσεων. Στις εφημερίες στα μεγάλα νοσοκομεία εισάγονται δεκάδες ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα και οι ανεπτυγμένες παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές των νοσοκομείων είναι γεμάτες από τις προηγούμενες εφημερίες» αναφέρει.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων περιγράφει ως «γολγοθά» τη διαχείριση των παθολογικών και πνευμονολογικών περιστατικών. «Εισάγονται και παραμένουν στα Επείγοντα σε φορεία πάνω από 24ωρο, νοσηλεύονται σε ράντζα ή νοσηλεύονται στη διασπορά. Δηλαδή νοσηλεύονται σε όποια κλινική του νοσοκομείου έχει κενό κρεβάτι. Έτσι, παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά νοσηλεύονται σε χειρουργικές, μαιευτικές, καρδιολογικές κλινικές και γενικά σε όλο το νοσοκομείο. Μεγιστοποιείται έτσι ο κίνδυνος διασποράς ενδονοσοκομεισκών μικροβίων, που ούτως ή άλλως είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη».

Οι ελλείψεις προσωπικού εντείνουν το πρόβλημα: «Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο και δεν μπορεί να προσφέρει φροντίδα και στους νοσηλευόμενουε ασθενείς της κλινικής παράλληλα με τους φιλοξενούμενους ασθενείς με παθολογικά προβλήματα. Οι λιγοστοί παθολόγοι και πνευμονολόγοι ιατροί δεν προλαβαίνουν να γυρνάνε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου και να παρακολουθούν τους ασθενείς» υποστηρίζει ο κ. Γιαννάκος.

Όσο για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων με μεταφορά περιστατικών σε ιδιωτικές κλινικές ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει: «Το υπουργείο Υγείας έκανε σύμβαση με ιδιωτικές κλινικές για τη μεταφορά και νοσηλεία ασθενών με παθολογικά προβλήματα για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Οι περισσότεροι ασθενείς αρνούνται να πάνε για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές, όταν τους προτείνουν τη διακομιδή τους οι γιατροί.
Φοβούνται κρυφές χρεώσεις οι ασθενείς. Υπάρχουν καταγγελίες από ασθενείς για πολύ κακές συνθήκες νοσηλείας των ασθενών στις ιδιωτικές κλινικές που διακομίζονται από τα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Μάλιστα, πολλοί συγγενείς τους βγάζουν με εξιτήριο και ξαναπηγαίνουν στα επείγοντα νοσοκομείων για επανεισαγωγή».

Λύση στο παραπάνω πρόβλημα, θα ήταν η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι προσλήψεις προσωπικού για τη λειτουργία περισσότερων παθολογικών κλινών με ασφάλεια, η ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων και η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση υγειονομικών στο ΕΣΥ. «Δυστυχώς τίποτα. Η κατάσταση ημέρα με την ημέρα χειροτερεύει» καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Σχετικές ειδήσεις