ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: 4 νέοι θάνατοι από γρίπη και 21 από κορονοϊό - Αύξηση παρουσιάζει ο RSV

κρούσματα
Η γρίπη παραμένει σε επιδημικά επίπεδα
AP

Αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV), για την εβδομάδα από 12 έως 18 Φεβρουαρίου 2024. 

Η θετικότητα του κορονοϊού παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη
εβδομάδα. Οι νέες εισαγωγές λόγω covid-19 ήταν 300, μειωμένες κατά 47% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και κάτω από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023.

Μείωση παρουσίασαν και οι διασωληνώσεις, μόλις πέντε, σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 33 ασθενείς.

Καταγράφηκαν 21 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 81 έτη (εύρος 60-98 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες που ήταν 59 και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 που ήταν 101.

Συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η JN.1 (79%) ακολουθούμενη από την EG.5 (11%). Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 και στις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει πάνω από 10%, που είναι το εποχικό όριο για την επιδημική δραστηριότητα της γρίπης κατά το ECDC). Πάντως, εμφάνισε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Πτώση παρουσίασε και η θετικότητα των δειγμάτων για Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού (SARI).

Τέσσερις νέοι θάνατοι καταγράφηκαν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη και τρία νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Συνολικά, έχουν νοσηλευτεί 121 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και έχουν καταγραφεί 49 θάνατοι. Ο υπότυπος του ιού της γρίπης που κυριαρχεί είναι ο Α(Η1)pdm09 με ποσοστό.

Τέλος, αύξηση παρουσίασε η θετικότητα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία.

Σχετικές ειδήσεις