ΥΓΕΙΑ

Δίκτυο τηλεϊατρικής με 305 νέους σταθμούς - Πανελλαδική κάλυψη και χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Άδωνις Γεωργιάδης
Ο υπουργός Υγείας στην ημερίδα του ΠΙΣ για τις προσκλήσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την Τηλεϊατρική
Υπ. Υγ.

Ημερίδα για την τεχνητή νοημοσύνη και την τηλεϊατρική πραγματοποίησε την Τετάρτη (21/02/2024) ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).  

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης παρέστη στην ημερίδα, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό ο οποίος βρισκόταν στην Ινδία. Όπως δήλωσε, η τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με την τηλεϊατρική μπορούν να αποτελέσουν «το κλειδί για να μπορούμε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας».

Μιλώντας συγκεκριμένα για την τηλεϊατρική κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι «είναι κάτι που το συζητάμε πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Έχουμε κάνει και κάποιες απόπειρες, όχι ιδιαίτερα συγκλονιστικά επιτυχημένες, για να είμαι ειλικρινής. Όμως, η τεχνολογία κάνει τόσο μεγάλα άλματα σε αυτόν τον τομέα. Τα μηχανήματα που είχαμε πάρει πριν από μερικά χρόνια φαντάζουν παλαιολιθικά για τη σημερινή εποχή. Σήμερα, όλα γίνονται μέσα από το κινητό τηλέφωνο και κάποιες συσκευές pocket size. Όμως, πέρα του hardware κομματιού, δηλαδή του κάθε αυτού αντικειμένου εκεί που γίνεται προφανώς πολύ μεγάλη επανάσταση, είναι το software. Και εκεί είναι η τεχνητή νοημοσύνη και μας δίνει εργαλεία αδιανόητα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα».

Απευθυνόμενος στους γιατρούς και θίγοντας την οριοθέτηση της χρήσης αυτών των εργαλείων, δήλωσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι εάν μας υποδείξετε τρόπους, θα βρούμε χρήματα για τέτοια προγράμματα τηλεϊατρικής όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν είναι μόνο ζήτημα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές, που για μια νησιωτική και ορεινή χώρα όπως είναι η Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό από μόνο του. Γιατί αντιλαμβάνομαι ότι να έχουμε ένα Κέντρο Υγείας σε κάθε νησί της Ελλάδος δεν γίνεται όσο και αν το θέλουμε. Άρα, αυτή η νέα τεχνολογία μας δίνει πράγματι μία διέξοδο. Πέραν όμως αυτού, του γεωγραφικού μας εθνικού χαρακτηριστικού, η χρήση της τηλεϊατρικής την οποία η τεχνητή νοημοσύνη την ανεβάζει σε άλλο επίπεδο ταχύτητας και ακρίβειας, μπορεί να αποτελέσει και εργαλείο για τον έλεγχο των δαπανών της υγείας, εν γένει».

Επέκταση του δικτύου τηλεϊατρικής στη χώρα

Ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων, Χρήστος Ροϊλός, μίλησε για το δίκτυο τηλεϊατρικής που έχει αναπτυχθεί στα νησιά του Αιγαίου, το οποίο διασυνδέει Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας με νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας.

Την εμπειρία της 2ης ΥΠΕ, το δίκτυο τηλεϊατρικής της οποίας έχει αναπτυχθεί πλήρως γεωγραφικά, θα αξιοποιήσουν και οι υπόλοιπες υγειονομικές περιφέρειες. Όπως είπε ο κ. Ροϊλός θα δημιουργηθεί εθνικό δίκτυο τηλεϊατρικής με πανελλαδική κάλυψη.

Το δίκτυο θα επεκταθεί σε όλες τις ΥΠΕ της χώρας. Θα δημιουργηθούν 305 νέοι Σταθμοί Τηλεϊατρικής Ιατρού - Ασθενούς και 35 νέοι Σταθμοί Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου που θα εγκατασταθούν σε συγκεκριμένες υγειονομικές δομές. Θα είναι διαθέσιμα 500 tablets γιατρών και 3.000 συστήματα κατ' οίκον παρακολούθησης. Θα συσταθούν, επίσης, 5 Εκπαιδευτικοί Σταθμοί Τηλεϊατρικής, 3 νέα Περιφερειακά Κέντρα υποστήριξης και 1 Κέντρο Παρακολούθησης και Ελέγχου στο υπουργείο Υγείας.

Αρρύθμιστο το πλαίσιο

Σε μια διαπίστωση που προκαλεί έκπληξη προχώρησε ο νομικός σύμβουλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Ευάγγελος Κατσίκης, ότι η τηλεϊατρική είναι «παράνομη» στην Ελλάδα γιατί είναι αρρύθμιστο το νομικό πλαίσιο. Ούτε στην ΕΕ υπάρχει, πάντως ρυθμιστικό πλαίσιο, γιατί είναι ένα από τα θέματα τα οποία η Ένωση αφήνει στα κράτη-μέλη να τα ρυθμίσουν σε εθνικό επίπεδο.

Το γεγονός ότι η παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής και η χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι ρυθμισμένη από τη νομοθεσία, μία από τις συνέπειες που έχει είναι η ευθύνη να βαρύνει αποκλειστικά τον ιατρό.

Την ανάγκη για θέσπιση πλαισίου άμεσα, για την πιστοποίηση υπηρεσιών τηλεϊατρικής, τον προσδιορισμό ιατρικής ευθύνης σε περιπτώσεις λάθους και τη διασφάλιση των προσωπικών δεοδμένων, επισήμανε και ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Κώστας Τρουλός.

Δεν αντικαθίσταται η σχέση γιατρού - ασθενούς

Στους παραπάνω προβληματισμούς αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος επιπλέον σημείωσε: «Η Τηλεϊατρική και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μία πραγματικότητα. Δημιουργεί ανησυχία και αντιδράσεις από αυτούς που την απορρίπτουν επειδή δεν την γνωρίζουν. Στην Ιατρική θα φέρει σημαντική αλλαγή της πραγματικότητας, μία επανάσταση. Το μηχάνημα δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τον άνθρωπο. Η σχέση γιατρού - ασθενούς, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Η ματιά, το χαμόγελο, η ηρεμία η φροντίδα του θεράποντα συμμετέχει στη θεραπεία και είναι αναντικατάσταση. Δίπλα σε αυτό θα υπάρχει όμως και η στήριξη της τεχνολογίας. Με ποια ευθύνη όμως θα γίνουν όλα αυτά; Χρειάζεται πλαίσιο που θα τα ελέγχει και θα τα αξιοποιεί. Αν ρωτήσετε το chat GPT ποιος έχει την ευθύνη, θα απαντήσει: την έχει πρώτα η πλατφόρμα, δεύτερος αυτός που την τροφοδοτεί, τρίτος αυτός που δίνει τα στοιχεία, τέταρτος ο γιατρός με την κρίση του και πέμπτος είναι ο ίδιος ο ασθενής που επιτρέπει τη χρησιμοποιήσει της πλατφόρμας. Είναι ένας δρόμος μεγάλης ταχύτητας που ανοίγεται μπροστά μας και πρέπει να τον ακολουθήσουμε καθώς έχει να μας δώσει μόνο θετικά».

Τέλος, ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας Πληροφοριακών
Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μίλησε για τις εφαρμογές τις οποίες μπορεί να έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική, τις οποίες συνόψισε στις εξής:

- Στην υποβοηθούμενη διάγνωση

- Στην εξατομικευμένη θεραπεία

- Σε θέματα δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση επιδημιών

- Σε κλινικές δοκιμές φαρμάκων επισπεύδοντας τη διαδικασία

- Στην ιατρική εκπαίδευση

- Στη διαχείριση σε διοικητικό επίπεδο των μονάδων υγείας για αποφυγή έξτρα κόστους.

Σχετικές ειδήσεις