ΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Self-test από τα φαρμακεία για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

φαρμακείο
Στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
INTIME NEWS (αρχείου)

Ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ πολιτείας και φαρμακείων της γειτονιάς, ως σημείων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).   

Για τον κομβικό ρόλο των φαρμακοποιών στην εδραίωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στην ημερίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με θέμα «Φαρμακευτική πολιτική: μετατρέποντας τις προκλήσεις σε προοπτικές», τη Δευτέρα (11/03/2024).

Οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν να εγγράφουν πολίτες σε προσωπικό γιατρό και στη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης, η οποία αναμένεται να πάρει νέα ώθηση το επόμενο διάστημα, με τις θέσεις γιατρών που θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα και κυρίως στα αστικά κέντρα. Μάλιστα, οι φαρμακοποιοί μπορούν να συμβάλλουν στην εξοικείωση του πολίτη με τον θεσμό, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Κρίσιμο ρόλο θα έχουν τα φαρμακεία και στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάιο, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης». Στόχος είναι, με τη διενέργεια προληπτικής εξέτασης κολονοσκόπησης, να μειωθεί η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από τον καρκίνο του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς και να συλλεχθούν πληθυσμιακά δεδομένα.

Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια Υπουργός, οι δικαιούχοι του προγράμματος θα προμηθεύονται ένα ειδικό self-test από τα φαρμακεία. Ανάλογα με το αποτέλεσμα του τεστ, θα λαμβάνουν ή όχι παραπεμπτικό για κολονοσκόπηση.

Τέλος, μετά την ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας, θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα στα φαρμακεία η διενέργεια εμβολιασμών και κατά της covid-19, παράλληλα με τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους σε όλη τη χώρα. Απαραίτητη θα είναι, πάντως, η συνταγή γιατρού για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊου.

Με αυτούς τους τρόπους, η συνεργασία της πολιτείας με τα φαρμακεία ως σημεία παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνεχίζεται και ενισχύεται, σημείωσε η κυρία Αγαπηδάκη.

Σχετικές ειδήσεις